Stijgende sojaprijs jaagt koolzaadnotering omhoog

06-11-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De koolzaadprijs steeg op de termijnmarkt in Parijs boven de € 400.

Het is voor het eerst in ruim acht maanden dat het eerstaflopende contract boven die grens komt. Het eerstaflopende termijncontract is nu dat van levering in februari 2021.

De belangrijkste oorzaak is dat de prijs van sojabonen voortdurend stijgt op de termijnmarkt in Chicago. Het meest verhandelde contract is in Chicago het januari-2021 contract. Dat steeg donderdag boven $ 11 per bushel (€ 343 per ton). Er is nog nooit zo veel geld betaald voor dit contract sinds november 2018, toen dit contract voor het eerst kon worden verhandeld.

Lees verder onder de grafiek.

Tekort aan soja

De sojaprijs wordt omhoog geduwd door droogte in Brazilië, de grootste producent en exporteur in de wereld van sojabonen. De handel krijgt steeds meer het gevoel dat er een groot tekort aan soja gaat ontstaan als er niet gauw regen gaat vallen in Brazilië. De vrees voor een tekort wordt aangewakkerd door de grote vraag vanuit China naar sojabonen. Marktbureau Agritel verwacht dat China dit seizoen meer dan 100 miljoen ton sojabonen gaat importeren. Dat is ruim een kwart van de totale wereldproductie aan sojabonen.

De stijging van de koolzaadprijs wordt versterkt doordat palmolie duurder wordt.

De noteringen op de termijnmarkt in Kuala Lumpur (Maleisië) stegen donderdag 5 november naar het hoogste punt in acht jaar. De laatste prognoses voorspellen een lagere voorraad palmolie dan eerder werd aangenomen.

Bekijk marktprijzen koolzaad

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer overBeheer