Doorgaan naar artikel

Stijgende vleesprijzen houden inflatie hoog

De hoge inflatie in april is vooral een gevolg van de gestegen vleesprijzen. Dat meldt het CBS.

Vooral rundvlees is duurder geworden. In april moest de consument voor een kilo rundvlees 18% meer betalen dan een jaar geleden. - Foto: Canva/gilaxia premium

Vooral rundvlees is duurder geworden. In april moest de consument voor een kilo rundvlees 18% meer betalen dan een jaar geleden. - Foto: Canva/gilaxia

De hoge inflatie in april is vooral een gevolg van de gestegen vleesprijzen. Dat meldt het CBS.

Voeding was in april 8,5% duurder dan vorig jaar. Mede daardoor bedraagt de inflatie nu 9,6%.

De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen heeft op dit moment een duidelijk verhogend effect op de inflatie in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen maanden hadden motorbrandstoffen juist een prijsopdrijvende invloed. Dat was in april niet meer zo. Deze brandstoffen waren in april weliswaar een kwart duurder dan vorig jaar, maar het prijsverschil is nu veel kleiner dan de 36,5% die in maart werd gemeten. Vooral de accijnsverlaging per 1 april heeft hieraan bijgedragen.

Prijsniveau vlees in maart 5,5% hoger

Het prijsverschil bij voedingsmiddelen is daarentegen groter geworden, aldus de rekenmeesters. In maart was voeding 6,2% duurder dan in dezelfde maand van 2021, in april dus 8,5%. De grootste bijdrage aan het grotere prijsverschil in april is geleverd door de prijsontwikkeling bij vlees. Het gemiddelde prijsniveau van vlees lag in maart 5,5% hoger dan vorig jaar. In april nam dit verschil toe tot 10,5%.

Kilo rundvlees 18% duurder

Vooral rundvlees is duurder geworden. In april moest de consument voor een kilootje rundvlees 18% meer betalen dan een jaar geleden. Varkenslapjes en karbonades werden 12% in prijs verhoogd. Bij kip wordt nu ook flink aan de prijsknoppen gedraaid. In heel 2021 bleef de prijsstijging daarvan beperkt tot 0,6%, maar in april lagen de prijzen 9,4% hoger dan vorig jaar. Bij schapen- en geitenvlees blijft de prijsverhoging beperkt tot 2,3%. Daarbij moet wel worden gezegd dat dit vlees vorig jaar april met 15,5% in prijs werd verhoogd.

Eieren 10,7% duurder

Ook groenten, zuivel, brood en granen zijn duurder geworden, aldus het CBS. Verse halfvolle en magere melk noteren nu prijzen die 10,5% hoger liggen dan vorig jaar. Kaas en kwark zijn 9,3% in prijs verhoogd. Eieren zijn 10,7% duurder. Verse groente (+13,2%) en aardappelen (+21,2%) laten ook dubbelcijferige prijsverhogingen zien.

Brood 7% duurder

Brood is bijna 7% duurder geworden. Dat is voor een product dat normaal gesproken nauwelijks in prijs verandert, toch wel heel veel. Met maandelijks kleine plussen en minnen bleef brood vorig jaar uiteindelijk op hetzelfde prijsniveau als in 2020. Bij ontbijtgranen variëren de prijzen meer dan bij brood. Met een plus van 5,6% valt de prijsverhoging op dit moment mee, maar er zit wel een stijgende lijn in.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin