Stijging euro-dollar koers al weer doorbroken

Foto: AFP
Foto: AFP

De korte stijging van de euro ten opzichte van de dollar lijkt alweer voorbij.

In de eerste week van april koerste de euro van ruim $ 1,17 naar bijna $ 1,19. Op 8 april steeg de dollar echter al weer, de ECB-koersnotering kwam uit op $ 1,1873 per euro (min 0,1%). Volgens analisten van ABN Amro waren de cijfers over de Amerikaanse economie wel positief. Maar de dollar steeg niet omdat de rentes op Amerikaanse obligaties niet stegen en feitelijk zelfs daalden. Gevolg is dat het verschil in rente tussen de VS en de eurozone kleiner werd en daarmee steun gaf aan de euro.

Amerikaanse economie gaat harder groeien

De bank houdt voor de langere termijn wel vast aan de eerdere verwachtingen dat de dollar meer waard wordt ten opzichte van de euro. De verwachting is dat de Amerikaanse economie harder gaat groeien dan die van de eurozone. Bovendien is de Federal Reserve minder genegen om nog meer geld in de economie te pompen ten opzichte van de ECB. Veel zal daarbij afhangen wat er gaat gebeuren met het coronasteunpakket van president Biden en met zijn plannen om de infrastructuur in de VS te verbeteren. Beide steunpakketten zijn samen goed voor een astronomisch bedrag van rond $ 4.000 miljard. In hoeverre dat geld echt uitgegeven wordt, is nog wel onderdeel van de politieke krachtmeting tussen Biden en de Republikeinen, die duidelijk veel minder enthousiast zijn over de plannen.

Britse pond goedkoper

Het Britse pond werd de afgelopen week ook goedkoper ten opzichte van de euro. Dat volgt op een kwartaal waarin de koers van de Britse munt juist fors is gestegen. Begin dit jaar stond het pond nog op GBP 0,90 per euro, eind maart was dat net iets meer dan GBP 0,85. Volgens de analisten van ABN Amro is het pond te hard gestegen ten opzichte van de euro. Aanvankelijk profiteerde het pond van de voorsprong in aantallen vaccinaties, maar de EU is aan het versnellen. Ook spelen de politieke spanningen tussen de EU en het VK een rol. Voor eind dit jaar gaat ABN Amro uit van een koers van GBP 0,87 per euro.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.