Doorgaan naar artikel

Stijging tarweprijs was van korte duur

Het lage prijsniveau van Russische tarwe komt deels door de Russische recordoogst. - Foto: Canva/Pixabay premium

Het lage prijsniveau van Russische tarwe komt deels door de Russische recordoogst. - Foto: Canva/Pixabay

De prijsstijging voor tarwe eind maart was van korte duur. Na de opwaartse prijsbeweging van vorige week daalt de EU-voertarwenotering van de Rotterdamse graanbeurs.

Voor EU-voertarwe is 4 april op € 261 per ton genoteerd (-€ 8). Daarmee staat de notering 34% lager dan een jaar eerder. Alsnog staat de notering 17% hoger dan in dezelfde periode van seizoen 2020-’21.

De tarweprijzen staan mede onder druk omdat in Europa voldoende oude oogst voorhanden is. Ook zijn de vooruitzichten voor de nieuwe oogst tot dusver gunstig. Op de fysieke markt is de handel met deze mineur stemming erg stil.

Russische tarweprijs laag

Wat ook niet meehelpt voor de Europese markt is dat Russische tarweprijzen eind maart op het laagste niveau stonden sinds november 2019. Het lage prijsniveau komt mede tot stand doordat het tarweaanbod groot is, deels door de Russische recordoogst. Daarbij is de vraag vanuit Russische exporteurs matig, geeft het Russische landbouwadviesbureau Sovecon aan.

Rosstat, het Russische bureau voor statistiek, schat de tarwevoorraad op 1 maart op 17,4 miljoen ton. De Russische tarwevoorraden zijn ruim 80% groter dan het vijfjarengemiddelde. De zwakkere uitvoer vertaalt zich volgens de National Commodity Exchange met uitstaande verkopen die per 3 april op 2,1 miljoen ton tarwe liggen. Een week eerder was dat nog 2,5 miljoen ton. Exporteurs waren waarschijnlijk afwachtend van nog lagere prijzen op de korte termijn.

Het lage prijsniveau van Russische tarwe zorgt voor een lastigere afzet van tarwe op de wereldmarkt. Daarbij is de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar deze week gestegen. Een sterkere euro maakt het minder interessant om Europees graan af te zetten op de wereldmarkt. Aan de andere kant wordt de import van goederen, zoals mais, goedkoper.

Maisnoteringen omlaag

Maisnoteringen bleven tot eind maart nog goed in de benen, mede door vraag vanuit China. Ondertussen zijn in de Verenigde Staten de weersomstandigheden verbeterd, waardoor ook de voorjaarswerkzaamheden langzaamaan beginnen. Maisnoteringen reageerden daar deze week op met lagere noteringen op de termijnmarkt in Chicago, zowel op de korte als de langere termijn.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin