Doorgaan naar artikel

Stijging van voedingsprijzen voorlopig gestopt

De prijsstijging voor voedingsmiddelen is in Nederland gestopt. In ieder geval voorlopig.

Nieuws
Food
Pastaproducten zijn flink goedkoper. Ook rund- en lamsvlees en kip zijn iets in prijs gedaald. - Foto: Canva premium

Pastaproducten zijn flink goedkoper. Ook rund- en lamsvlees en kip zijn iets in prijs gedaald. - Foto: Canva

De prijsstijging voor voedingsmiddelen is in Nederland gestopt. In ieder geval voorlopig.

De prijsstijging voor voedingsmiddelen is in Nederland gestopt, in ieder geval voorlopig. In september zakte de gemiddelde voedingsmiddelenprijs met 0,6% ten opzichte van augustus. Daarmee komt een eind aan een periode van elf maanden waarin de prijsknoppen continu naar boven werden gedraaid.

Voeding is op jaarbasis nog wel 12,8% duurder. Dat verschil is echter wel iets kleiner dan de 13,1% die in augustus werd gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voeding levert daarmee dus een kleinere bijdrage aan de inflatie in Nederland. De geldontwaarding nam desondanks toe van 12% in augustus naar 14,5% in september.

Pasta een stuk goedkoper

In tegenstelling tot de omringende landen Belgiƫ en Duitsland neemt de prijsstijging bij voedingsmiddelen in Nederland dus af. Dat komt onder meer doordat pastaproducten flink goedkoper zijn geworden. En bij vlees zijn rund- en lamsvlees en kip iets in prijs gedaald. Ook signaleert het CBS lagere consumentenprijzen voor eieren.

Een stevige, seizoensmatige prijsdaling is er ook bij aardappelen. Voor tafelaardappelen en aardappelschijfjes betaalt de consument 6,9% minder dan in augustus. Het prijsverschil ten opzichte van een jaar geleden verdampt daarmee tot een schamele 1,1%. Ook chips die van aardappelen worden gemaakt zijn in prijs wat gezakt, blijkt uit de CBS-gegevens. Op jaarbasis zijn chips 13,4% duurder.

Melk juist duurder

Veel andere producten zijn wel in prijs gestegen. Halfvolle en magere melk is 1% in prijs verhoogd en is daarmee 21,8% duurder dan vorig jaar. Bovenop de prijs van verse groenten komt 1,8% ten opzichte van augustus en dat maakt dat de consument voor deze producten gemiddeld 11,2% meer betaalt dan een jaar geleden.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin