Stijging varkensprijs nog niet voorbij?

27-11-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De varkensprijs zit in de lift. De vraag is: hoe lang gaat dit nog door?

De varkensprijzen breken record na record. In Duitsland stijgt de varkensprijs deze week met € 0,05 en komt op € 2,00 per kilo geslacht gewicht. In 2012 en 2013 bereikte de Vereinigungspreis, die exclusief btw noteert, al eens € 1,93 per kilo, maar hoger kwam de toonaangevende Duitse prijs in het euro-tijdperk niet.

In Nederland boekte Vion vorige week al een record door inclusief btw de magische grens van € 2 te doorbreken. Dit was de hoogste varkensprijs sinds invoering van de euro. Deze week stijgt die notering verder naar € 2,09 per kilo. Alleen tijdens de varkenspest in 1997 werd meer betaald voor varkens, zowel in Nederland als in Duitsland.

Slachterijen: piek bereikt

Grote vraag voor varkenshouders is hoe lang de prijzen nog blijven stijgen. Volgens slachterijen is de piek nu bereikt. De varkensprijs in het sterk op export georiënteerde Denemarken gaat al 2 weken niet meer omhoog. De verwachting is zelfs dat de Deense slachterijen vanaf half december de prijs 8 cent gaan verlagen. Duitse slachterijen vragen zich openlijk af waarom zij dan € 2 zouden blijven betalen. Reden voor de prijsdruk is dat de uitvoer naar China mogelijk over een paar weken wat terugloopt door de viering van het Chinese nieuwe jaar. En over 2 weken is ook de kerstrun op de Europese markt voorbij.

‘Einde nog niet in zicht’

Handelaren denken dat het einde van de prijsstijging nog niet in zicht is. Bovenstaande remmende ontwikkelingen zullen voor een paar weken wel voor stabilisatie zorgen, maar daarna zal de varkensmarkt volgens hen de stijgende prijslijn weer oppakken. Zij leiden dat af aan de ongekend hoge snelheid waarmee de varkensprijzen de afgelopen week omhoogschoten. Dat hebben ook de ervaren handelaren nog niet eerder meegemaakt. Daarbij komt dat een lager aanbod de wat rustigere vraag naar varkensvlees in januari zal compenseren. Stopperstallen zijn dan echt weggevallen, waardoor minder varkens op de markt komen.

Geen groeiend aanbod

Ook neemt het aantal biggen nu af, doordat de tropische hitte van afgelopen zomer leidde tot vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen. Daardoor zal tegenover een aantrekkende vraag in het voorjaar geen groeiend aanbod staan. Ook op langere termijn zijn de vooruitzichten daarmee gunstig, zolang de varkenspest hier niet de kop opsteekt. Want als dat onverhoopt gebeurt, zal de impact gigantisch zijn. Door het wegvallen van export kantelt dan de markt ineens van vraag- naar aanbodgericht, met alle gevolgen van dien. Maar voorlopig genieten varkenshouders nog van een varkensprijs die ruim € 0,60 per kilo hoger ligt dan vorig jaar.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer