Stijging varkensprijs smoort deze week

22-02 | |
Foto: Bert Janssen
Foto: Bert Janssen

Op de varkensmarkt is de rek er even uit. De Duitse varkenshouders, verenigd in de producentenkoepel VEZG, houden hun adviesprijs daarom onveranderd op € 2,28 per kilo geslacht gewicht. Marktleider Tönnies Fleisch en Vion Duitsland doen ook niks aan hun notering. Hun basisprijs blijft dus ook € 2,28 per kilo.

Varkenshouders speculeerden de afgelopen weken op prijsstijgingen. Dat bleek terecht. De toonaangevende Duitse VEZG-prijs steeg in drie weken tijd 28 cent per kilo. Varkenshouders gaan nu leveren, zodat meer en zwaardere varkens op de markt komen. Voor slachterijen is daarom de noodzaak minder groot meer te betalen.

Inkoopprijs terugkrijgen uit markt

Meer geld voor de varkens betalen zit er volgens de slachterijen sowieso niet in. Volgens hen hebben vleesbedrijven eerst tijd nodig om de snel gestegen inkoopprijs terug te krijgen uit de markt. In Nederland ijlt de prijsstijging deze week nog na. Slachterij Compaxo verhoogt zijn varkensprijs met 5 cent, naar € 2,09 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat verhoogt deze week een centje minder dan Compaxo en komt uit op € 2,08 per kilo.

Varkens zijn makkelijk te plaatsen

Het aanbod is nog steeds krap en varkens zijn makkelijk te plaatsen. Desondanks blijft de prijs gelijk. Voorlopig zit er even niet meer geld in de markt, zo lijkt het. Een stabilisering in de komende week van dit relatief hoge prijsniveau van varkens zouden veel marktdeelnemers voor willen tekenen. Het afbreukrisico is namelijk ook best groot. Nu de prijs zo sterk is gestegen afgelopen weken en op zo’n hoog niveau zit kan er ook zomaar veel geld afgaan als de stemming omslaat.

Prognose: stabilisering

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur
Meer over


Beheer