Stikstofcijfers: de kater van het Mesdagfonds

Vergaderboer Columnist
Berekenen van cijfers. - Foto: Oleg Magni-Pexels
Berekenen van cijfers. - Foto: Oleg Magni-Pexels

Met de berekening van de stikstofcijfers van het Mesdagfonds is wat fout gegaan. “Nu presteren ze hetzelfde als dat wat ze de overheid en het RIVM verwijten”, zegt Hanna, hoofdschuddend.

“Ook deze cijfers blijken niet betrouwbaar. Met de berekening is wat fout gegaan. Een blamage.”

Kater onder boeren na publicatie cijfers Mesdagfonds

Daar is weinig aan toe te voegen, alleen dat de kater onder boeren groot is. Wat verwachtten we er veel van. De grote leider Vogelaar schermde wekenlang met de cijfers, die de echte waarheid over stikstof aan het licht zouden brengen. Met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou de vloer worden aangeveegd. De overheid, die het stikstofbeleid baseerde op de RIVM-gegevens, zou dat beleid moeten herzien.

Bij boeren gloorde hoop. Die valt nu in duigen.

Het cijferonderzoek van het Mesdagfonds is nu gewoon een onderzoek in een reeks van vele

“Ze hebben het zelf meteen toegegeven, toen ze erachter kwamen”, probeert Hanna Vogelaar en zijn fonds te verdedigen.”Iedereen kan toch fouten maken. Dom is niet degene die de domheid begaat, maar die probeert het te verbergen, zegt een oud spreekwoord. Dat doen Vogelaar en zijn mensen niet. Maar het elkaar de schuld in de schoenen schuiven is begonnen. Zwak.”

Doemdenken over stikstofproblematiek

Dat levert in ieder geval niets op. Het kwaad is geschied. Dat is erger dan we ons nu realiseren. We kondigden het onderzoek aan als de verlossing van het doemdenken over de stikstofproblematiek in de landbouw. Het is nu gewoon ook een onderzoek in een reeks van vele.

“Stel dat een nieuwe berekening van het Mesdagfonds gunstig uitpakt voor de boer, dan kunnen we daar toch mee verder?”vraagt Hanna zich hoopvol af.

Momentum om te scoren is voorbij voor Mesdagfonds

Ik blijf somber. Het was prijsschieten op de cijfers van het RIVM en de onderbouwing van het overheidsbeleid. Het Mesdagfonds zou alles rechtzetten op 20 februari 2020. Dan zou de victorie kraaien. We stelden zelfs voor een Kamerdebat uit te stellen tot na de publicatie van de Mesdagcijfers. Dan zou het licht gaan schijnen voor de boer. Niets daarvan.

Vogelaar zal er zeker alles aan doen om de schade te repareren. Maar het momentum om te scoren is voorbij.



Beheer