Stikstofdoelen nog zwaarder

09-09 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Slecht nieuws voor boeren. De uitstoot van stikstof moet nog verder terug.

Een groep internationale wetenschappers schreef er voor de VN een rapport over. Onze ministers op landbouw grepen meteen hun kans. “We moeten nog sneller om ons doel te bereiken”, zei minister Van der Wal. Dit gebeurde dus op de dag na het overleg met Remkes, waarover de vertegenwoordigers van landbouw redelijk positief waren. Je maakt mij niet wijs dat het kabinet toen nog niet wist dat het rapport van de VN zwaardere eisen stelde.

Taboes

Maar ze spraken er niet over. Ze luisterden naar onze landbouwvertegenwoordigers. Die mochten al hun wensen op tafel leggen. Daarover is wel gepraat, maar niets besloten. Rutte heeft eerder al eens gezegd dat er geen taboes waren in het overleg. Nee, geen taboes om overal over te praten. Wel taboes om over te onderhandelen. Het kabinet zit als in beton gegoten in haar standpunt over de stikstofcrisis.

Een belediging voor de boeren

Dat blijkt ook weer uit het gemak waarmee het ministerie van landbouw praat over de nieuwe eisen van de VN voor natuurgebieden. De dag daarvoor vertelden de boeren hoe zwaar ze aanhikken tegen het beleid. Nu stelt de minister dat ze het VN-rapport gaat bestuderen en zo nodig het beleid bijstelt. Dat is niet direct nodig, want ze hadden al wat extra marges voor tegenvallers ingebouwd. Dat betekent dat minister Van der Wal met haar kaartje al tot een hogere reductie kwam dan noodzakelijk. Dat is pijnlijk en een belediging voor de boeren, waarmee ze een dag eerder aan tafel zat.

Dappere eindconclusie van Remkes

Daar mogen ze wel excuus voor aanbieden. Daar vroeg Rutte ook om bij het overleg vorige week woensdag. Hij wilde dat FDF excuus zou aanbieden voor de acties rondom de snelwegen. FDF deed dat niet. Het lijkt er nu op dat Rutte op deze wijze terugslaat.

We hoeven ons geen illusies maken dat er vorige week wat is veranderd. Of Remkes moet komen met een dappere eindconclusie. Maar hij kan moeilijk zijn eigen rapport ‘Niet alles kan overal’ afvallen. Dat wordt dus slikken of stikken. Elke boer moet een nieuw eigen toekomstsplan maken.

Meer over


Beheer