Stikstofdossier blijft op tafel tot na verkiezingen

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet kondigde drie weken geleden aan met een opkoopregeling te komen voor de vrijwillige sanering van veehouderijbedrijven rond natuurgebieden. Het zal nog wel even duren voordat zo’n regeling de Tweede Kamer is gepasseerd.

De stikstofproblematiek blijft de gemoederen nog wel even bezig houden. Het kabinet presenteerde op 7 februari een ambitieuze brief waarin met forse bedragen werd gewapperd, maar of dit kabinet er nog aan toe komt dat geld ook uit te geven, is maar de vraag.

Nieuwe stappen

Vrijdag 7 februari verstuurde landbouwminister Carola Schouten een persbericht met als kop “Nieuwe stappen stikstofaanpak bieden landbouwsector perspectief”. De boodschap was: het kabinet trekt veel geld uit om de stikstofcrisis op te lossen en dat zal niet ten koste gaan van de landbouw.

De brief die gelijktijdig aan de Tweede Kamer werd gestuurd repte ook van een royale aanpak, met het beschikbaar stellen van € 350 miljoen voor de gerichte opkoop van veehouderijbedrijven.

Vraagtekens

Dat was een aanpak waar het Landbouw Collectief die vrijdagochtend al vraagtekens bij had gezet. Die vraagtekens werden vorige week nog versterkt bij het als persconferentie aangekondigde hoorcollege van het Mesdag zuivelfonds. Volgens het Mesdag-onderzoek zet het saneren van veehouderijbedrijven (of andere stikstofuitstoters) vlak bij natuurgebieden nauwelijks zoden aan de dijk.

Snelheid opkoopregeling

Het kabinet heeft echter € 350 miljoen klaargelegd voor de gerichte opkoop van bedrijven. In het debat met de Tweede Kamer bleek dat het wat D66 betreft niet snel genoeg gaat, en dat de minister volgens de VVD juist te hard van stapel loopt. VVD-Kamerlid Mark Harbers vroeg tot twee keer toe bevestiging van de minister dat het kabinet toch nog geen besluit had genomen over een opkoopregeling. Dat moest de minister erkennen. Al zei ze wel door te werken aan de voorbereiding ervan.

Schouten: “En dan is het aan de Kamer daarover te beslissen. Hoe we daarmee omgaan is onderdeel van het politieke debat.” In andere woorden: daar zijn we het nog lang niet over eens.

Brussel

Op de achtergrond speelt hier de vraag mee of Nederland in Brussel wel de handen op elkaar krijgt voor de verlenging van de derogatie. De minister zit nog steeds met het probleem dat ze te veel fosfaatrechten heeft uitgedeeld en dat daardoor de hoeveelheid fosfaatrechten het fosfaatplafond overschrijdt. Het teveel aan rechten opkopen – via een gerichte opkoopregeling in het kader van de stikstofproblematiek – zal de Brusselse staatssteuntoets wellicht niet doorstaan. Het alternatief, een generieke korting op de fosfaatrechten, is ook niet een maatregel die op veel draagvlak kan rekenen, noch in de melkveehouderij, noch in de politiek.

Onderdeel van verkiezingscampagne

Zie hier het probleem waar Schouten en het kabinet voor staan. Vooruitschuiven is een deel van de oplossing. Over een jaar zijn er verkiezingen en als de stikstofproblematiek onderdeel wordt van de verkiezingscampagne, dan is het voor de coalitiepartijen niet eenvoudig er nog een eensluidende knoop over door te hakken. Kortom: de stikstofproblematiek zal de gemoederen nog wel even bezig houden.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer