Doorgaan naar artikel

Stikstofexpert Erisman vertrekt bij Bolk Instituut

Jan Willem Erisman. - Foto: Ton Kastermans

Jan Willem Erisman. - Foto: Ton Kastermans

Na acht jaar vertrekt Jan Willem Erisman als directeur-bestuurder bij het Louis Bolk Instituut in Bunnik (U.).

Hij gaat naar het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden, waar hij hoogleraar Environmental Sustainability wordt.

Erisman staat bekend als stikstofwetenschapper, van 2009 tot 2019 was hij hoogleraar integrale stikstofstudies aan de VU Amsterdam. Het afgelopen jaar trad hij vaak op als stikstofdeskundige in media en in hoorzittingen van de Tweede Kamer. Ook zat hij in de commissie-Hordijk die minister Schouten heeft geadviseerd over de stikstofmetingen. Erisman over de stikstofproblematiek: “De stikstofproblematiek is een goed voorbeeld voor de algemene duurzaamheidsafwegingen die wij moeten maken: kiezen we voor natuur of voor economische groei en hoe kunnen die twee zaken samengaan? Dit soort afwegingen spelen bij ieder duurzaamheidsvraagstuk en vergen een multidisciplinaire aanpak gevoed door kennis en feiten.” In zijn nieuwe rol zal hij zich blijven bezighouden met de wetenschappelijke kennis over stikstof.

Invloedrijk

Het Louis Bolk Instituut heeft vijftig medewerkers. Het instituut is opgericht in 1976. Het richt zich op kennis op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid, waarbij de zogeheten systeembenadering centraal staat.

Pieter van Geel, voorzitter van de raad van toezicht meldt over het vertrek van Erisman: “Jan Willem Erisman heeft succesvol een brug weten te slaan tussen wetenschap, praktijk en publiekscommunicatie. Dat is heel bijzonder, past veel dank en zal ook in de toekomst de lijn van het Instituut zijn.”

Erisman (1961) werkte eerder bij het RIVM en bij het ECN en is van huis uit chemisch technoloog. Afgelopen jaar stond hij op plaats 29 van de Agritop 50 van meest invloedrijke figuren in de food-agrosector, samengesteld door Boerderij/Foodagribusiness.

Lees ook dit interview met Erisman van vorig najaar.

Beheer
WP Admin