Stikstofplannen ‘absurd’ en ‘onhaalbaar’ volgens boeren

13-06 | |
Boeren protesteren zaterdag 11 juni bij VVD-partijcongres in Halfweg. - Foto: ANP
Boeren protesteren zaterdag 11 juni bij VVD-partijcongres in Halfweg. - Foto: ANP

De aankondiging van hoge percentages stikstofreductiedoelen zorgt voor hoogoplopende emoties onder boeren, waardoor vrijdagavond, enkele uren na de aankondiging, er al spontane boerenprotesten ontstonden.

Boeren en hun belangenbehartigers zagen de angsten die vorige week opdoemden werkelijkheid worden: 80% minder stalemissies in de Gelderse Vallei en een stikstofreductie van minimaal 70% in gebieden rondom natuur. “Een onrealistische kaalslag”, noemt LTO Nederland het plan. Voorzitter Sjaak van der Tak laat optekenen: “Van het platteland, van de boeren en tuinders, maar ook van de natuur. Ondanks enkele empathische woorden zien we vooral dictaten van bovenaf, tegen de afspraken in het regeerakkoord. Dat gaat niet werken.”

Boosheid, verdriet en rouw

LTO-voorman Van der Tak heeft reacties van boeren binnengekregen van ‘boosheid, verdriet en rouw’, vertelde hij zondagochtend 12 juni in tv-programma Buitenhof. Van der Tak pleit nog altijd voor het inzetten op technische maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken en biedt wederom de oplossingen aan die een jaar geleden zijn opgeschreven in het plan ’Duurzaam Evenwicht’, dat is gemaakt in samenwerking met andere werkgeversorganisaties en natuurorganisaties

NAJK zwaar teleurgesteld

Jongeboerenclub NAJK ziet dat zijn achterban ‘ten onder gaat’ aan het halen van de doelen. NAJK is zwaar teleurgesteld dat er een enorme focus blijft op de Kritische Depositiewaarde (KDW) en dat Nederland met het oog op zonering simpelweg als ‘kleurplaat’ wordt beschouwd. Deze focus op de KDW zorgt alleen maar voor onmogelijke reductie-opgaves, die ook impact zullen hebben op de agroketen en de leefbaarheid van het platteland, voorziet NAJK.

Agractie: demonstratie op 22 juni

Nog voordat de plannen publiekelijk werden, kondigde actiegroep Agractie al een demonstratie aan, op 22 juni. Volgens Agractie zijn ook LTO, NAJK en Vee&Logistiek voorstander van deze actieplannen. Farmers Defence Force overlegt maandag met de regionale beheerders hierover, maar op voorhand laat voorman Mark van den Oever al weten dat hij alle vorm van actie toejuicht. Hij was ook positief over het spontane ‘bezoekje’ dat een groep boeren uit de Achterhoek op vrijdagavond bracht aan het huisadres van stikstofminister Christianne van der Wal. Van den Oever noemt het een ‘topactie’ van deze ‘mede-strijders’. “Dat gaan we zeker meer doen”, kondigt hij alvast aan. Zijn secondant Jos Ubels noemt de stikstofdoelen ‘kats belachelijk’ en benadrukt dat FDF niet van plan is om stil te blijven zitten.

Protest bij Van der Wal ‘onacceptabel’

Dat de boeren de minister thuis opzoeken om hun onvrede over het beleid te uiten, wordt door veel anderen afgekeurd, onder wie Sjaak van der Tak van LTO Nederland. Van der Wal was geschrokken van het protest bij haar huis, met name omdat het haar gezin raakte. Andere politici vinden het bezoek bij Van der Wal thuis onacceptabel, ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

van Rooijen


Beheer