Stikstofprobleem: ontkennen kan niet meer

Vergaderboer Columnist
Foto: Roel Dijkstra - Foto: Fred Libochant
Foto: Roel Dijkstra

“Ontkennen dat er een stikstofprobleem is kan niet meer”, zegt Hanna. “Schuilen kan nog wel, schuilen bij elkaar.”

“Ontkennen kan niet meer, ik zou niet weten hoe”, neuriet Hanna als ik voor de koffie aan de keukentafel schuif. Ze zingt een parodie op de mooie evergreen van Frans Halsema: Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe. Ik knik instemmend: “Je hebt gelijk. Ontkennen dat er een stikstofprobleem is kan niet meer.” Hanna zingt verder: “Schuilen kan nog wel, schuilen bij elkaar.”

Ik realiseer me dat we dat nu ook doen. Allemaal onder de paraplu van het Landbouw Collectief. Samen houden we nu nog die paraplu omhoog. Maar hoe lang nog?

Ongenuanceerde uitspraken

“Wees blij met wat er nu is”, zegt Hanna wijs en ze heeft gelijk. Vorige week was ik tussen de actievoerders in Arnhem. Van nature ben ik geen actievoerder en ik huiver bij de ongenuanceerde uitspraken van Farmers Defense Force. Daar wil ik niet bijhoren.

Vooral jonge boeren voeren actie

Tussen de actievoerende boeren voelde ik me prima thuis. Wat me opviel was dat ik veel ouder ben dan hun gemiddelde leeftijd. Er waren vooral jonge boeren, die genoeglijk actie voerden. Van buiten was het indrukwekkend te zien. Ik was met de auto en kwam ze tegen. De grote trekkers met borden op de hef en felle lichten aan naast elkaar op de weg. Indrukwekkend. Er kon geen auto ontsnappen.

Een vredige boerendemonstratie met een groot probleem: we ontkennen de stikstofcrisis

Op het plein was de sfeer plezierig. Ze bekeken elkaars trekkers en dronken een pilsje. Dat laatste bleek overigens niet zo verstandig, want in de Gelderlander las ik in reacties dat de actievoerders met drank op op de trekker stapten. Overdreven. Het was een enkel flesje, vaak ook nog 0.0.

Jonge boer ontkent probleem stikstof

Erger vind ik dat veel jonge boeren ontkennen dat er een stikstofprobleem is. Net zoals het onderzoek ‘De staat van de boer’ in Trouw ook al aangaf. De stikstofcrisis is volgens velen door Den Haag gemaakt. Thierry Baudet werd vaak aangehaald. Die zegt immers ook dat er geen probleem is. Een kwart van de boeren wil op hem stemmen. Dat is meer dan de stemmers, die voor het CDA kiezen.

Samenvattend: een vredige demonstratie met een groot probleem: we ontkennen de crisis.

Ik zing met Hanna mee: “Ontkennen kan niet meer”.Beheer