Stille week waarin kuikenmarkt rustig doorloopt

31-12-2021 | |
Foto: Diederik van der Laan
Foto: Diederik van der Laan

Er zijn geen grote prijsfluctuaties in deze week tussen kerst en de jaarwisseling. Hoewel de verkoop niet hard loopt, is er van paniek geen sprake.

Planners op slachterijen draaien overuren. Iedere week doemen weer nieuwe verrassingen op door vogelgriep. Vogelgriepgebieden doemen op en breiden uit. Zo zijn er nu in België bedrijven die zouden worden herbevolkt, maar waar dat door een geval verderop toch niet kan. Dergelijke veranderingen doorkruisen de planningen. Toch is daarvan nu nog niet het grootste effect merkbaar. Insiders verwachten dat de invloed daarvan over een aantal weken nog veel merkbaarder wordt.

Verder is het een rustige week zo tussen de feestdagen. Slachterijen kunnen het werk met weinig verkopers af, omdat vleesinkopers ook vakantie vieren en verwerkers ook op lager pitje werken. De botproducten lopen nog wel weg, maar op de kappen en de filet neemt de druk wat toe.

Aan de andere kant is het geen verrassing dat de handel in deze tussenweek slap is. Slachterijen hebben ook aan de productiekant naar gepland. Geen sprake van paniek als er wat verdwijnt in de vriezer. Tegenover de geringe verkopen staat geen groot aanbod van levende kip. Ook de voorraden zijn niet meer dan gewone werkvoorraden. Slachters realiseren zich dat dat in het verleden wel eens heel anders is geweest.

Lees verder onder de grafiek.

Stabiele prijzen kuikens

In een dergelijke rustige week zijn er geen grote prijssprongen te verwachten. De noteringen van vrije kuikens blijven dan ook zowel in Barneveld (€ 0,96 tot € 0,98 per kilo levend gewicht) als Deinze (€ 1,03 tot € 1,05 per kilo) staan op het bereikte niveau.

Lees verder onder de grafiek.

Belgischie ABC-prijs stijgt 1 cent

De contractprijs houdt nog wel zijn licht stijgende lijn. De Belgische ABC-prijs stijgt 1 cent naar € 1,02 per kilo. En Clazing start het nieuwe jaar met een contractprijs van € 0,95 per kilo. Dat is een halve cent meer dan vleeskuikenhouders in de laatste week van 2021 beuren. Niet iedere contractgever zal na zo’n slappe tussenweek verhogen, waardoor de VCN ook geen grote klapper maakt; een kwart-cent komt er volgende week bij. Dat brengt de contractprijs op € 0,9075 per kilo levend gewicht.
Ook de rest van de maand januari zal de licht stijgende prijslijn naar verwachting aanhouden. Pluimveehouders merken dat hun kosten stijgen. Maar als ze daarom de stal leeg willen leggen, treffen ze contractgevers die de kip niet willen missen. Er worden daarom al garantieprijzen geboden. Bij de huidige vraag-aanbod-verhouding zal de prijs daardoor niet ineens wegzakken.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer