Stillegging bedrijf van boer die vee verwaarloosde

15-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het bedrijf van een rundveehouder uit Garrelsweer wordt voor een jaar stilgelegd. Ook moet de boer een taakstraf van 90 uur verrichten, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle maandag 15 maart.

Op het bedrijf van de 51-jarige rundveehouder Johannes S. was veel niet op orde. De administratie van de oormerken rommelde. Zo was een rund geslacht met het oormerk van een ander dier. Zijn 166 runderen hadden onvoldoende toegang tot voer. Zo zagen controleurs een baal voer liggen, nog in plastic verpakt, waar de dieren maar doorheen moesten vreten. Ze stonden met de poten in de mest en bij een van de controles stonden de runderen tussen twee dode kalveren. Een lag er al dagen en de maden liepen uit het lichaam. Op de strafzitting twee weken terug erkende hij dat hij fouten gemaakt heeft. In 2018 en in 2020 kreeg hij al boetes opgelegd voor soortgelijke overtredingen. Bij de laatste strafzaak kreeg hij een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor een halfjaar opgelegd. Onderdeel van de voorwaarden is dat S. niet opnieuw over de schreef ging.

Nieuwe strafzaak

En dat laatste gebeurde hier wel, concludeerde de rechtbank. Naast de sluiting van een halfjaar levert de nieuwe strafzaak hem ook een sluiting van het bedrijf voor dezelfde duur op. De rechters kwamen wel iets lager uit dan wat het Openbaar Ministerie wilde. De officier van justitie had gevraagd om een taakstraf van 180 uur en om het bedrijf voor anderhalf jaar stil te leggen. De rundveehouder kan nog in beroep tegen het vonnis.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.