Stilte na de storm op uienmarkt

09-03 | |
De uienvoorraad vliegt er dit seizoen doorheen.
De uienvoorraad vliegt er dit seizoen doorheen.

Het is een stuk rustiger qua kooplust bij de uienverwerkers. De vraag is of de prijspiek al is bereikt, of dat even pas op de plaats wordt gemaakt met inkopen en de uienprijzen vervolgens langzaam stijgen.

Telers die nu nog vrije uien hebben, zijn in ieder geval taai en zitten nog steeds vast in het zadel.

Zoeken naar goedkopere uien

Verschillende verwerkers en sorteerders hebben wel uien voorhanden, maar willen hun voorraad graag mengen met goedkopere uien. Dat is lastig, waardoor op zoek wordt gegaan naar alternatieve uien uit bijvoorbeeld Kazachstan, Egypte en China. Maar de Chinese uien zijn ook aan de prijs en die moeten vervolgens nog deze kant opkomen, en aan transport hangt ook een kostenplaatje. Daarbij zijn veel importuien op bestelling ingekocht, daar is niet veel meer aan te veranderen.

Geen noteringen Goes en Emmeloord

De teruggelopen behoefte aan uien bij verwerkers maakt dat het aanbod deze week op de markt ruimer is dan een paar weken geleden. Desondanks zijn niet veel uien meer te koop, vandaar ook dat de telersbeurs in Goes niet meer noteert en de beurs in Emmeloord geen notering op het bord zette wegens gebrek aan transacties.

De beurs in Middenmeer kwam eerder in de week nog wel met een notering, ook al zijn niet echt transacties voor directe levering bekend. De uien die worden verkocht zijn voor levering op langere termijn. De beurscommissie van Middenmeer wilde de telers toch wat houvast geven door wel met een notering voor uien te komen.

Uienvoorraad vliegt er doorheen

Verder vooruitkijkend weet niemand precies hoeveel uien nog voorhanden zijn. De uienvoorraad vliegt er dit seizoen doorheen. Als vanaf week 7 zo’n 10.000 ton uien per week weggaan, zijn de uien grofweg medio mei op. Het blijft afwachten wat op termijn gaat gebeuren. Voorlopig is er geen prijsdruk, want importuien zijn ook duur.

Prognose: vaste uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer