Stoomschillen worden weer duurder

De aardappelreststromen nemen wat af. In de aanloop naar de overgang op de nieuwe oogst schorten de aardappelverwerkende bedrijven en fritesfabrieken hun productie (deels) op: de zomerstop.

De aanvoer van aardappelstoomschillen valt terug. De tarieven die enige tijd geleden zijn verlaagd, komen nu weer op een hoger niveau. Duynie zet de prijs van stoomschillen op € 2 per procent drogestof. Die prijs vragen (nog) niet alle leveranciers. ForFarmers bijvoorbeeld heeft de gewone stoomschillen staan op € 1,90 en de versie excellent op € 2. Zodra de overgang op de nieuwe aardappelen er is, worden de stoomschillen uiteraard nog schaarser. Dat is gebruikelijk in het seizoen.

Verlaging prijzen tarwegistconcentraat

Verder deze week weinig prijsbewegingen, na de verlaging van de prijzen voor tarwegistconcentraat van vorige week. De beschikbaarheid is ruim, maar de vraag is goed, ook vanuit de rundveehouderij. Tarwegistconcentraat is sinds begin juni € 0,40 tot € 0,50 per procent drogestof in prijs gedaald.

Nieuwe matrix Biva

Het mengproduct Biva, een energierijk bijproduct op basis van reststromen uit de zuivelindustrie en zoetwarensector, heeft een nieuwe matrix gekregen. De prijs is deze week met € 0,10 per procent droge stof verlaagd.

Zuivel+

Dan wat prijzen van nieuwe producten. Zuivel+, samengesteld product op basis van reststromen uit de zuivelindustrie, gemengd met chocoladepasta (emulgator en smaakbrenger) kost € 2,65 per % d.s. (17% d.s. in het product). Het is een variant op Feedmelk, met een hogere eiwitwaarde. Daarnaast is er nu Soyfeed in een biologische variant, deze kost € 2,80 per % d.s.

Prognose: prijsstijging stoomschillen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.