Doorgaan naar artikel

Stop met de globalisering

Geüpdatet op:
Business
Opinie
Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ruim 3.400 mensen verblijven in het kamp, onder wie veel Afrikanen. - Foto: ANP

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ruim 3.400 mensen verblijven in het kamp, onder wie veel Afrikanen. - Foto: ANP

Ik schaam me dat ik Europeaan ben. Want onze door globalisering gedreven overproductie veroorzaakt vluchtelingenstromen en onze landen zijn zogenaamd vol. Het is de vraag of wij wel zo nodig de metropolen op de wereld moeten voeden.

Boeren kregen de zwartepiet in de stikstofcrisis. Vergeten werd dat de stikstofproblematiek alles te maken heeft met de globalisering en de liberlaisering van de markt die we eind vorige eeuw hebben omarmd.

Nederland koos voor grootschalige boeren- en tuindersbedrijven, waardoor de productie enorm groeide en wij ’s werelds tweede exporteur werden van landbouwproducten, ten koste van een enorm fosfaat- en stikstofoverschot.

Lage prijs voor consument én boer door overproductie

De overproductie zorgde voor lage prijzen voor de boeren en consument. Natuur, milieu en de leefbaarheid van het platteland kwamen dus onder druk te staan. De vraag is of wij wel zo nodig de metropolen op de wereld moeten voeden met onze overproductie.

Vluchtelingenstroom

Door onze overproductie worden markten in andere landen soms overspoeld met onze producten. Boeren in Afrika kunnen hun eigen producten niet voor een fatsoenlijke prijs afzetten. De vluchtelingenstroom die nu gaande is, heeft met oorlogen én met economie te maken. Een grote groep economische vluchtelingen kan in eigen land geen inkomen vinden, ook niet op het platteland.

Moeten we nu wel of niet doorgaan met de globalisering? Ik zeg nee!

Moeten we nu wel of niet doorgaan met de globalisering? Ik zeg nee! Ik schaam me zelfs dat ik Europeaan ben, dat we met onze door globalisering gedreven overproductie vluchtelingenstromen veroorzaken en onze Europese landen zogenaamd vol zijn.

Coronavirus illustreert nadelen globalisering

De negatieve effecten van globalisering, met veel impact, tonen de problemen met het coronavirus. Het virus bleef niet in China maar kwam naar ons toe. Veel landen zitten nu midden in een crisis. Het wordt stil op straat, mensen zorgen voor elkaar en voor zich zelf. Langzaam komen we tot het besef wat er gebeurt met ons. Er is voldoende voedsel, maar door het koopgedrag is het niet aan te slepen in de winkels. Gelukkig krijgen de boeren en tuinders deze keer niet de schuld.

De lucht is de laatste weken schoner geworden door verschillende factoren. Het besef groeit dat de agrarische sector meer dan ooit nodig is om te zorgen voor het dagelijks voedsel. De boeren en boerinnen behoren tot de meest vitale sector in ons land en hun ambacht is van groot belang. Niet iedereen kan aardappels en graan verbouwen!

De varkenspest mochten we niet bestrijden met een vaccin, omdat vaccineren verboden was vanwege de globale export

Leven in onzekerheid en het hebben van een unheimisch gevoel is beangstigend. In februari 1997 ging het bij de uitbraak van de varkenspest om dieren en boerengezinnen. Ik heb nu hetzelfde gevoel als destijds. Dieren mochten niet vervoerd worden vanwege een vervoersverbod en wij mensen zaten opgesloten in ons gebied.

Het woord lockdown was nog niet uitgevonden, maar het voelde wel zo toen we te maken kregen met de varkenspest, die vooral in Brabant en Limburg heerste. De varkenspest die we niet mochten bestrijden met een vaccin, omdat vaccineren verboden was ten behoeve van de globale export.

Nu leven we weer in onzekerheid en zijn we doodsbenauwd. We sluiten onze grenzen en vrezen voor onze vrijheid en vergeten even de globalisering.

Gelukkig zullen de boeren, zonder wrok naar de politiek en met open vizier, gewoon doorgaan en zich inzetten voor ons dagelijks brood. We hebben het voedsel hard nodig om te leven en te overleven.

Riki Schut-Hakvoort is ex-boerin en oud-voorzitter van de werkgroep Landbouw en Armoede en mede-oprichter van de Telefonische Hulplijn Agrariërs

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin