Stop op Schots pootgoed in EU was te voorzien

29-12-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
IMG_pootaardappelen-mpv413380-050

Dat Schotse pootaardappelen de Europese markt niet op kunnen, kan geen verrassing zijn voor de Schotse aardappelsector.

Met brexit heeft het Verenigd Koninkrijk de status van derde land gekregen. De Europese Unie voert in principe geen pootgoed in van buiten de Europese Unie. Dat hebben Schotse pootgoedtelers lang kunnen voorzien en in Nederland is daar ook al langer rekening mee gehouden. Dat laat een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.

Vooralsnog kan er wel Europees pootgoed naar het VK, maar het is niet duidelijk of en wanneer de Britten de grens voor Europees pootgoed sluiten.

Lees ook: Schots pootgoed mag niet meer naar de EU

Geen lijst van producten die niet van of naar EU en VK mogen

Er is geen concrete lijst van (land- en tuinbouw-)producten die niet vanuit het VK naar Europa of omgekeerd mogen worden verhandeld. De invoer vanuit het Verenigd Koninkrijk is afhankelijk van de vereiste importcertificaten, zoals dat ook geldt voor producten uit andere landen.

De ChristenUnie vroeg maandag 28 december in debat met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) of er een lijst van wederzijdse importverboden bestaat, zoals voor het Schotse pootgoed. De minister verwees daarbij naar het Europees mededelingenblad voor Europese regelgeving.

Britse en Europese regels voor exportproducten

Er bestaat echter geen lijst van wederzijdse importverboden. Wel zijn er Britse regels waaraan de producten moeten voldoen bij de export naar het Verenigd Koninkrijk en Europese regels waaraan producten moeten voldoen bij de import vanuit het VK.

Er is echter nog veel onduidelijkheid over de beperkingen die de Britten opleggen bij de invoer van (land- en tuinbouw-)producten.

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.