Stoppen Russisch gas gaat ondernemers geld kosten

01-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het dichtdraaien van de Russische gaskraan leidt tot soms forse extra kosten voor ondernemers

“Hoe dan ook zet deze stap van Gazprom druk op de prijsvorming met nu al zeer hoge gasprijzen”, zegt de woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De werkgeversorganisatie vraagt het kabinet om een duidelijke crisisorganisatie, om zowel prijzen in toom te houden als de leveringszekerheid te borgen.

Het Russische Gazprom stopt sinds 31 mei met het leveren van aardgas aan GasTerra. De Nederlandse gashandelaar weigert te betalen in roebels zoals de Russen willen.

Tuinbouwbedrijven geconfronteerd met hogere prijzen

Glastuinbouw Nederland waarschuwt dat vanaf deze week ongeveer de helft van de Nederlandse tuinders al te maken krijgt met hogere prijzen, omdat zij met dagprijzen voor gas werken. Het gaat om ongeveer 1.500 glasbedrijven. De prijzen op de daghandel begonnen dinsdag hoger, zakten weg, maar klimmen weer, waardoor het effect op de gasprijzen enkele centen is.

Veel daghandel

Paprikateler André Kaashoek uit IJsselmuiden schat dat de stap van Gazprom de gasprijs met € 0,06 heeft verhoogd. Hij werkt relatief veel met daghandel. Op jaarbasis zou dat de teler ‘tonnen kosten aan extra energiekosten’. Kaashoek: “Het wordt spannend. Voorraden zijn nog niet op peil. Als we een strenge winter krijgen, kunnen de gasprijzen zomaar enorm stijgen. Daar kun je slecht op anticiperen als ondernemer.”

De teler heeft de energiekosten gehalveerd de laatste twintig jaar, en de productie toch laten stijgen. De oplossing is aardwarmte voor het bedrijf, maar daarvoor is de subsidie gekoppeld aan de gasprijs. Daar moet de sector versneld vanaf, denkt hij.

Voor zomer weinig zorgen

Voor komende zomer maakt Glastuinbouw Nederland zich qua beschikbaarheid nog geen zorgen. “Er is nu voldoende voorraad. We verwachten dat de glastuinbouw deze zomer niet in de problemen komt”, reageert een woordvoerster van de tuindersorganisatie. Voor na 1 oktober, als het huidige contract van GasTerra met Gazprom afloopt, verwacht Glastuinbouw Nederland dat GasTerra een back-up heeft. GasTerra liet maandag weten de hoeveelheid gas uit het Gazprom-contract te hebben ingekocht op de gasmarkt in Amsterdam.

Prijsniveau in herfst

Glastuinbouw Nederland maakt zich wel zorgen over dit najaar en het prijsniveau. De organisatie waarschuwde al eerder dat projecten om te verduurzamen in de knel komen door de sterk gestegen prijzen. “We hopen dat Den Haag nog iets gaat doen en wachten nog steeds op een goede oplossing.” Ook volgens VNO-NCW zet de stap van Gazprom de leveringszekerheid van gas in de toekomst onder druk. “Het onderstreept dat Nederland moet blijven werken aan alternatieven”, aldus de werkgeversorganisatie.

Medeauteur: Kirsten Graumans

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer