Strakke planning geeft ruimte op kuikenmarkt

19-12-2019 | |
Foto: Ronald Hissink - Foto: RONALD HISSINK
Foto: Ronald Hissink

Zowel de kuikenmarkt als de vleesmarkt zijn vriendelijk gestemd.

Waar andere markten rond de feestdagen met vraaguitval en prijsdruk kampen, is dat bij de kuikenmarkt dit jaar tegenovergesteld. Zowel de kuikenmarkt als de vleesmarkt zijn vriendelijker gestemd. De afname van kip is goed. Slachterijen zijn goed leeggekomen. Aan de andere kant is de aanvoer van levende kip niet groot. De gevreesde piek in de aanvoer bleef uit waardoor vraag en aanbod nu mooi in evenwicht zijn.

Ruimte voor extra aanvoer

Bij sommige slachterijen loopt het zo gesmeerd dat die ruimte hebben voor wat extra aanvoer. De weken rond de feestdagen zijn volgens de slachters dit jaar ‘buitengewoon sjiek gepland’.

Barneveldse notering overstijgt Deinze

De Nederlandse markt ondervindt daarbij bovendien weinig hinder door aanvoer uit het buitenland. Sterker nog, vrije kuikens van hier vullen een deel van de vraag uit Duitsland en België in. Dat verklaart dat de Barneveldse notering na wekenlang gelijk op te zijn gegaan met de notering van vrije kuikens in het Belgische Deinze, daar nu bovenuit stijgt. Deinze plust met 1 cent naar € 0,79 tot € 0,81 cent per kilo levend, Barneveld doet +2 naar € 0,80 tot € 0,82 per kilo.

GPS geeft positief signaal af

De meeste contractprijzen blijven gelijk. De VCN blijft voor de 6e week achtereen onveranderd op € 0,7225 per kilo. Alleen GPS muteert met zijn Remkesprijs omhoog. Om de pluimveehouder mee te laten profiteren van de positievere stemming op de kuikenmarkt, gaat deze van € 0,825 naar € 0,835 per kilo. Naast het stimuleren van de mester om te blijven opleggen, is het ook een signaal naar afnemers dat het dieptepunt is gepasseerd.

Een positieve noot aan het eind van een jaar dat gekenmerkt werd door stroeve handel en lage prijzen. En na de week van kerst volgt nog een korte week; die van de jaarwisseling. Die is op dezelfde wijze gepland, waardoor handelaren en slachterijen verwachten dat de markt op dit niveau het jaar uitloopt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer