Strakker toezicht loont voor slachterij Gosschalk

10-02-2022 | Laatste update op 23-02 | |
Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Slachterij J. Gosschalk en Zn. bv in Epe (Gld.). - Foto: Koos Groenewold
Slachterij J. Gosschalk en Zn. bv in Epe (Gld.). - Foto: Koos Groenewold

Afnemers van slachterij Gosschalk zijn terug. Het verscherpte toezicht door de NVWA is afgeschaald naar normaal voor grote slachterijen.

Dat betekent niets meer of minder dat het bedrijf zijn interne controles weer op orde heeft. De NVWA heeft dat bevestigd, het ultieme bewijs is dat ook de afnemers het bevestigen.

Gosschalk stond aan de rand van de afgrond door meerdere misstanden op het gebied van dierenwelzijn die vorig jaar naar buiten kwamen. De NVWA greep hard in, grote afnemers wilden geen zaken meer doen met het bedrijf. Dat heeft er hard ingehakt. Hoe hard blijft voorlopig gissen. Gosschalk is een gesloten familiebedrijf dat ook nu niet scheutig is met informatie, laat staan financiële informatie.

Belangrijke afnemers geven nu openlijk aan dat ze weer vertrouwen hebben in het bedrijf. Dat komt niet voor niets en is niet alleen gebaseerd op het oordeel van de NVWA. Jumbo, McDonald’s en Albert Heijn hebben zelf het bedrijf en de monitoring onder de loep genomen. En daarbij zijn ongetwijfeld harde afspraken gemaakt. Gosschalk heeft een reeks maatregelen genomen en kon ook niet anders.

Vertrouwen in Gosschalk

Het bericht van de NVWA met de aankondiging dat het toezicht weer ‘normaal toezicht is’ werd door minister Staghouwer naar de Kamer gestuurd. Niet toevallig, slachterijen en dierenwelzijn liggen immers onder een vergrootglas in de maatschappij en dus ook in de politiek.

Het goede nieuws is dat er bij de afnemers weer vertrouwen is in het bedrijf. Het is nu aan Gosschalk om dat vertrouwen in stand te houden. Dat lukt alleen als iedereen bij de les blijft. Van de mensen die aan de slachtlijn staan tot aan de directie.

Afnemers hebben daarin een belangrijke rol. Niets lijkt makkelijker dan afscheid nemen van een leverancier waar iets niet goed gaat. Los van de vraag of er snel en voldoende alternatieven zijn. Hard optreden als het misgaat blijft nodig. Echt verbeteren lukt alleen als de afnemers blijven.

Lees ook: Gosschalk heeft afnemers terug, wel met voorwaardenBeheer