Strategisch pokerspel van FDF

07-02-2020 | Laatste update op 08-11 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Was het een uitglijder of bewuste strategie? Is het bestuur van Farmers Defence Force een ongeregelde bende of juist een uitgekookt team, als het een persbericht verstuurt terwijl de eigen bestuurder zonder dat te weten met de premier aan tafel zit?

Dit staat wel vast: FDF bepaalt waar het over gaat in de media. Dat hebben Mark, Sieta en Jeroen voor elkaar.

Afgaande op reacties op social media en discussiefora, is er ondanks de weerstand die ze oproepen met hun onorthodoxe stijl een flinke groep boeren die hen op handen draagt. Gevolg is ook dat het kabinet straks moeilijk kan beweren dat er veel inspraak is geweest in de maatregelen die vandaag (waarschijnlijk) worden bekendgemaakt. Geen enkel commitment dus met alles waar Schouten en Rutte mee komen, het wordt vrij schieten. En ondertussen toeleven naar het Mesdag-onderzoek over de RIVM-cijfers, waarover de verwachtingen in eigen achterban al torenhoog zijn opgeklopt. Zelden werd zo’n voorschot genomen op lopend onderzoek.

Troebele stikstofvijver

Dat is de strategie. De rest is bijzaak. Opwinding over harde woorden zakt meestal even snel weer af als het ontstond. De grootste afschuw klinkt bovendien vooral in kringen waar FDF toch al geen vrienden heeft. Dat intussen obscure clubjes van extreemrechtse signatuur meevissen in de troebele stikstofvijver, boeit hen evenmin. Wie iets wil bereiken, moet druk zetten en wrijving geeft glans.

Voor wie geen polarisatie wil, en ondanks alles nog waarde hecht aan het Nederlandse poldermodel, is dit alles een droevige constatering. En het boerenbelang is niet gediend met dit soort strategisch pokerspel.

Meer over


Beheer