Streep door mestvergister Agrogas Varsseveld

09-04 | |
Mestvergisting. - Foto: Hans Prinsen
Mestvergisting. - Foto: Hans Prinsen

Na 15 jaar getouwtrek en diverse rechtszaken gaat definitief een streep door Agrogas, een geplande coöperatieve mestvergister en -verwerker in Varsseveld waarbij 80 veehouders uit de Achterhoek betrokken zijn.

Na 15 jaar getouwtrek en diverse rechtszaken gaat definitief een streep door Agrogas, een geplande coöperatieve mestvergister en -verwerker in Varsseveld waarbij 80 veehouders uit de Achterhoek betrokken zijn.

De gemeente Oude IJsselstreek meldt dat de grond die in 2018 onder voorbehoud aan de coöperatie verkocht was, teruggekocht is. De financiering was niet tijdig rond waardoor de bouw niet tijdig van start kon gaan. Volgens de overeenkomst met de gemeente was er een deadline op 31 maart dit jaar. Donderdag 8 april werd definitief duidelijk dat het niet zou lukken, aldus de gemeente, waarop de clausule in werking treedt dat de gemeente de grond terugkoopt.

De 1,3 hectare grond op industrieterrein Hofskamp Oost in Varsseveld is in december 2018 gekocht met een lening van FromFarmers, grootaandeelhouder van voerproducent ForFarmers.

‘Helaas geen haalbare weg’

Agrogas bevestigt vrijdag 9 april in een persbericht dat het niet gelukt is om tijdig voldoende financiering te vinden. ‘Na ruim 15 jaar actief te zijn geweest om mest van de leden veehouders in de Achterhoek en Liemers te verwerken via vergisting, en dus levering van groen gas, en daarna tot kunstmestvervanger en een gedroogd kwaliteitsproduct, hebben wij helaas moeten constateren dat dit voor ons geen haalbare weg blijkt te zijn.’

Voorzitter Henk Rougoor spreekt van een hard gelag voor de coöperatie “maar natuurlijk bovenal voor de leden veehouders die hierop gerekend hebben”. De stichting overlegt nu met verschillende partijen over de verdere afwikkeling van het initiatief.

Coöperatie AGroGas is in 2017 opgericht als opvolger van Biogasvereniging Achterhoek en heeft als doel de realisatie van een of meer biogasinstallaties met verantwoord mineralenverwerking in de Achterhoek. De coöperatie telt 80 leden, waarvan het overgrote deel eigenaar of mede-eigenaar van een agrarische onderneming in de Achterhoek en Liemers is. Alle veesectoren in de regio zijn vertegenwoordigd, inclusief de geitenhouderij.

Groen gas en meststoffen

In de installatie zouden 85.000 ton rundvee- en varkensmest en 20.000 ton pluimveemest worden verwerkt, plus 12.000 ton natuur- en bermgras en 17.000 ton co-producten. Agrogas zou daarmee jaarlijks 8,5 miljoen kuub groen gas produceren en leveren aan het aardgasnet. Het digestaat zou volledig verwerkt worden tot nieuwe meststoffen. Alle noodzakelijke vergunningen waren afgegeven, aldus de coöperatie.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteurBeheer