Strenge vorst en sneeuw goed voor preiprijzen

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Aan het begin van deze week piekten de klokprijzen voor prei. In de loop van de week gingen de prijzen geleidelijk omlaag, maar ze zitten bij ZON en REO nog altijd boven de € 1,10 voor de meest gangbare sortering.

Nou is het niet alles goud wat er blinkt, relativeert een handelaar de huidige preiprijs. Vorige week vrijdag was de gemiddelde klokprijs bij The Greenery voor de sortering Lang Wit € 1,22 per kilo, maar dat ging om kleine partijen, omdat het merendeel via voorverkoop al voor 70 tot 80 cent per kilo verkocht was. Toch zien we deze week bij REO Veiling juist dat de prei in de voorverkoop tegen hogere prijzen wordt verhandeld. Het gaat daarbij bij REO wel om een fractie van de totale klokaanvoer. Tegen die iets hogere prijs staat het voordeel dat de koper verzekerd is van het door hem gewenste type fust. Bij ZON fruit & vegetables is het aandeel in de aanvoer van de voorverkoop ook klein en liggen de voorverkoopprijzen op hetzelfde niveau als de klokprijzen.

Prijzen The Greenery

Op maandag 8 februari zette de stijgende prijstrend van vorige week bij The Greenery nog door. Toen werd voor de klok voor de sortering Lang Wit gemiddeld € 1,44 betaald. In de loop van deze week zakte de prijs geleidelijk naar € 1,12 op woensdag en tussen 95 cent en € 1,05 op donderdag 11 februari.

Aanvoer The Greenery

Bij The Greenery was de totale aanvoer aan dikke sorteringen vorige week 1.556 eenheden, waarvan 750 Everest KKG, 462 I-1 EPS en 344 I-1 KKG. Deze week komt er in de dikke sortering alleen I-1 voor de klok, tot en met donderdag ging het om 1.110 eenheden. De aanvoer houdt hiermee min of meer gelijke tred met vorige week.

Prijzen ZON fruit & vegetables

Bij ZON lag het prijsniveau van de sortering Lang Wit Blok 1 tot halverwege vorige week tussen 70 en 78 cent per kilo. Op donderdag werd een prijsstijging ingezet met eengemiddelde prijs voor Blok 1 van € 1,03. Op vrijdag zette dat door tot € 1,20 en op maandag 8 februari werd voor de klok gemiddeld € 1,63 per kilo betaald. Ook bij ZON was daarna sprake van een dalende prijstrend naar gemiddeld € 1,11 op donderdag. De voorverkoopprijzen voor Blok 1 zitten bij ZON op een vergelijkbaar niveau als de klokprijzen. Op maandag werd in de voorverkoop € 1,53 tot € 1,66 per kilo betaald en op donderdag tussen € 1,08 en € 1,13.

Aanvoer ZON fruit & vegetables

In totaal werden vorige week op ZON iets meer dan 9.900 eenheden aangevoerd, waarvan 8.950 in Blok 1 en bijna 140 in de voorverkoop. Deze week staat de totale aanvoer tot en met donderdag staat op bijna 8.000 eenheden, waarvan 7.000 in Blok 1 en 60 voorverkoop. Deze week zal de totale aanvoer daarmee op hetzelfde niveau uitkomen als vorige week met een kleiner aandeel voorverkoop.

Prijzen REO Veiling

Bij REO steeg de klokprijs in de loop van de vorige week voor de sortering 3-4 FLMW van 78 cent per kilo op maandag naar € 1,17 op vrijdag. Op maandag 8 februari werd de tot nu toe hoogste prijs gerealiseerd van € 1,55. Op dinsdag zakte de prijs via € 1,39 op dinsdag en € 1,29 op woensdag naar € 1,16 op donderdag. De prijs in de voorverkoop voor de sortering 3-4 FLMW was op maandag 8 februari € 1,66; op dinsdag € 1,43; op woensdag € 1,39 en op donderdag € 1,25.

Aanvoer REO

Vorige week maandag werd op REO bijna 364 ton losse prei aangevoerd tegen 369 ton deze week. Vorige week dinsdag was het ruim 32 ton tegen ruim 33 ton deze week. Vorige week woensdag werd iets meer dan 402 ton aangevoerd tegen iets meer dan 433 ton deze week. Op donderdag was het vorige week bijna 68 ton tegen ruim 105 ton deze week. Vorige week vrijdag kwam daar bij REO nog iets meer dan 403 ton bij. Bij REO zal de aanvoer deze week dan ook hoger uitkomen dan vorige week. Op maandag was de hoeveelheid voorverkoop 26 ton in de sortering 3-4. Op dinsdag was dat 10 ton, op woensdag 38,5 ton en op donderdag 16 ton.

Gunstig vooruitzicht korte termijn

Aangezien de winterse omstandigheden nog even zullen voortduren, is te verwachten dat de prijzen voorlopig op een goed niveau zullen blijven. Vanwege de voorraden zal er op de korte termijn ook geen gebrek aan prei zijn. Wel is het afwachten hoe de al afgedekte, op het laatste moment nog afgedekte, of na de sneeuw en vorst alsnog afgedekte prei er doorheen zal komen. Afhankelijk daarvan is het afwachten hoeveel schoningswerk, en daarmee extra kosten, deze prei met zich mee zal brengen en tegen welke prijzen die dan geleverd gaat worden.

Prognose: aanhoudend goede prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer