Strengere controle voor bedrijf dat meer loonsubsidie ontving

Bedrijven die grote bedragen aan loonsubsidie hebben ontvangen worden strenger gecontroleerd. Om te controleren of er geen fraude is gepleegd met de loonsubsidie in het eerste noodpakket van het kabinet, is een speciaal accountantsprotocol opgericht. Dat meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

De Inspectie en uitvoeringsorganisatie UWV krijgen al meldingen van misbruik met de NOW. De regeling is fraudegevoelig, onder meer omdat de NOW in crisistijd zeer snel is opgezet. “Op dit moment heeft een aantal meldingen tot een opsporingsonderzoek van het Openbaar Ministerie geleid”, meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Controle achteraf

Samen met de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants heeft Koolmees een protocol opgesteld over hoe de controle achteraf zal plaatsvinden. Die afspraken zijn belangrijk, omdat moet worden gekeken of de NOW-subsidie wel goed is terechtgekomen, maar het kabinet kleine ondernemingen niet wil opzadelen met enorme administratieve lasten.

De NOW-regeling was het belangrijkste onderdeel van het eerste steunpakket dat het kabinet in het leven riep wegens de coronacrisis. Door de subsidie konden bedrijven die hun omzet zagen dalen door de coronacrisis hun werknemers blijven doorbetalen en in dienst houden.

Onderscheid bedrijven

Het accountantsonderzoek moet fraude met subsidie die is uitgekeerd in maart, april en mei opsporen. Aan bedrijven die tot € 25.000 aan subsidie hebben ontvangen in die tijd, wordt geen externe controleronde gevraagd. Wel wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd. Vanaf € 125.000 moeten bedrijven een accountantsverklaring afleggen. Werkgevers die meer dan € 375.000 hebben ontvangen moeten de meeste verantwoording afleggen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.