David Fousert, CEO van Avebe. Foto: Jan Willem Schouten
Tot voor kort was hij wat voorzichtiger in zijn bewoordingen, maar nu kan Avebe-topman David Fousert er niet meer omheen: er woedt een ware slag om de hectares in de Nederlandse akkerbouw.
En zijn bedrijf moet alle zeilen bijzetten om die slag niet te verliezen. De zetmeelaardappelprijs moét omhoog om telers te gerieven, want die kunnen te kust en te keur kiezen, iedereen wil hun grond. Akkerbouwers hebben de wereld aan hun voeten, zo lijkt het.
De wereldwijde schaarste aan grondstoffen
Hier zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats de wereldwijde schaarste aan grondstoffen die afgelopen jaar ook de motor was achter de voedselinflatie. Dat heeft ook alles te maken met de oorlog in Oekraïne, uiteraard. Maar er is meer. Ook de gevolgen van regelgeving binnen de EU en binnen Nederland laten zich gelden, zoals de invoering van de verplichte bufferstroken. Dat kost hectares, en dus productie. Bij gelijkblijvende verwerkingscapaciteit moeten verwerkers dus elders extra product vandaan halen.
Daarnaast is er nog de klimaatverandering, waarvan de gevolgen merkbaar worden: droge zomers in Frankrijk jagen aardappelverwerkers hierheen.
Plat gezegd: leuren met aardappelen
De urgentie is zo groot dat Avebe vanaf volgend teeltjaar actief de boer op gaat. Acquisitie, heet dat met een mooi woord. Plat gezegd: leuren met aardappelen. Let wel, dit is niet met als doel: groei. Het gaat om het beperken van de krimp. Het is een ongekende, en tot niet zo lang geleden ook een bijna ondenkbare situatie.
Gelukkig zijn ze er bij de coöperatie niet somber over. Nee, het bedrijf voelt zich beresterk, en terecht. De ontdekking van aardappeleiwit als waardevolle grondstof is goud waard.
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt