Strijders FDF boeken succes

Vergaderboer Columnist
Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force. Foto: Ton Kastermans Fotografie
Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force. Foto: Ton Kastermans Fotografie

Zonder Farmers Defence Force (FDF) waren er geen onderhandelingen geweest met het CBL, de club van supermarkten.

De boer staat duidelijk op de kaart en dat is te danken aan de strijders van FDF. Je ziet het bij Albert Heijn. Die zegt bij de publicatie van de jaarcijfers nadrukkelijk dat ze meer willen samenwerken met boeren. Geroemd wordt de melk van A-ware, die door 300 deelnemende boeren wordt geleverd. Ze vertellen er bij dat de boeren 5 cent per liter meer krijgen voor inspanningen voor duurzaamheid. Zelfs in advertenties gebruiken ze hun band met de boeren. We zijn dus een marketingmiddel geworden om meer te verkopen.

Duitse strijders

Ook in Duitsland hebben de strijders succes. Daar hebben de winkelketens Lidl en Rewe al toegezegd meer voor varkensvlees te betalen. De Duitse supermarkten stelden 50 miljoen beschikbaar, maar dat vonden de strijdende boeren duidelijk te weinig. Het betekent gemiddeld € 200 per bedrijf. De Duitse strijders nemen daar geen genoegen mee.

Om steeds te benadrukken dat we bezig zijn met een strijd en dat wij strijders zijn, verzwakt de positie

Valt u ook wat op in bovenstaand stukje? Bijvoorbeeld het woord strijder? Precies. Dat heb ik (te) vaak gebruikt. Bewust. Omdat ik het ook (te) vaak tegenkom op de website van FDF. Daar worden boeren vaak aangesproken als strijders. Dat FDF strijdvaardig is, prima. Dat is de basis van hun succes. Maar om dan steeds te benadrukken dat we bezig zijn met een strijd en dat wij strijders zijn, verzwakt de positie.

Aangetast in hun goede naam

Dat doet ook hun aanval van vorige week op politiek en media, die ze betichten van ‘lasterlijke smaad’. Ze dreigen nu met juridische stappen omdat media en politiek beschuldigingen hebben geuit, die ten koste van FDF gaan. Ze voelen zich aangetast in hun goede naam. Nou, nou. Minister Kaag van D66 krijgt er extra van langs. Dat doet FDF door over het verleden van haar man, waar ze in ons land niet officieel mee getrouwd is, een doekje open te doen. Niet zo fris en Kaag heeft al laten weten dat ze geen woord terugneemt van wat ze gezegd heeft.

“Op deze wijze tasten ze hun eigen goede naam aan”, zegt Hanna. “Het succes lijkt FDF naar de bol gestegen.”

Vergaderboer Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.