Stroeve week voor eiermarkt met gunstige vooruitzichten

29-04 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De almaar uitbreidende vogelgriep maakt de eierhandel hectisch en onoverzichtelijk.

Door de standstill-periodes van 72 uur staan er in de getroffen gebieden veel eieren bij boeren. Zodra een periode is afgelopen gaan bedrijven soms door een ander geval opnieuw op slot. Daardoor komen die voorraden schoksgewijs vrij. Bovendien zat daar deze week ook de Koningsdag nog tussen die de aanvoer verstoorde. De eiermarkt was deze week al met al dan ook taaier dan menig pluimveehouder graag zou zien.

Eierhandelaren bevestigen dat beeld. Bij hen kwamen minder telefoontjes binnen om eieren dan je zou verwachten in een periode dat er koppels geruimd worden. Psychologisch is het bovendien lastig te plaatsen dat eieren goedkoper worden in een periode dat er koppels hennen wegvallen.

Echt slecht gaat het ook zeker niet met de eiermarkt. Het is de druk die wat wegzakt na Pasen wat de prijzen aftopt. De NOP-richtprijs zette zijn licht dalende lijn voort. Bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram zakten van € 11,40 naar € 11,19 per 100 stuks.

Prijs veel hoger

Maar met ruim € 11 voor 100 scharreleieren is de prijs veel hoger dan andere jaren om deze tijd. De NOP-richtprijs staat na een snelle stijging in februari en maart nu meer dan anderhalf keer zo hoog dan vorig jaar om deze tijd.

Waar op de tafeleierenmarkt vaak afspraken over de levering van alle eieren van koppels gemaakt worden, gaat dat bij de kooi-eiermarkt over vrachtauto’s per week. Die prijs is daardoor ook veel volatieler dan die voor scharreleieren.

Verschillen in Europa

En daarbij is er binnen Europa nog weer een verschil. Zo dalen de noteringen in Noord-Europa licht; de Duitse WeserEms levert € 0,10 in en komt op € 1,55 per kilo. De Franse Rungis-notering staat daar met € 1,90 ruim boven. In Frankrijk is het eieraanbod een stuk kleiner door ruimingen vanwege vogelgriep. De Nederlandse notering hangt daar wat tussenin: de NOP-richtprijs voor kooi-eieren zakt van € 1,748 naar € 1,683 per kilo. Dat komt vooral doordat Nederland een handelsland is. Het inlandse aanbod van kooi-eieren is niet groot meer.

Niet alleen in Europa reduceerde vogelgriep het eieraanbod. Ook in Amerika heeft de ziekte al tot ruiming van miljoenen dieren geleid. Daardoor zijn de Verenigde Staten niet meer exporterend. Ook in het door oorlog getroffen Oekraïne is de export stilgevallen. Naast de vraag uit Frankrijk geeft dat ook vraag uit het Midden Oosten. Landen die onze eieren doorgaans te duur vinden, maar waar dat nu minder uitmaakt omdat beschikbaarheid voor prijs gaat.

Het duurt zeker een halfjaar voor door vogelgriep stilgevallen bedrijven weer in productie zijn. Voorlopig wordt het eieraanbod daarmee niet ineens veel groter en zijn de vooruitzichten voor de eiermarkt niet slecht. De prijscorrectie na Pasen is geweest en naar verwachting zullen de prijzen de zomer door relatief goed blijven en in het najaar seizoensmatig verder aantrekken.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer