Doorgaan naar artikel

Studenten hoopvol, maar zoekende op de arbeidsmarkt

Enthousiaste studenten te vinden op de F&A-carrièredag. - Foto's: Andrea van Schaik premium

Enthousiaste studenten te vinden op de F&A-carrièredag. - Foto's: Andrea van Schaik

Studenten die in de richting van food en agribusiness studeren hebben te maken met veel vacatures die voor hen openstaan. Ideaal als je als student opzoek bent naar een baan nadat je bent afgestudeerd. Toch vinden veel studenten het erg lastig om de goede richting te vinden.

In Nederland zijn bedrijven in alle economische sectoren hard op zoek naar personeel. Toch wil dit nog niet helemaal lukken. Uit een inventarisatierondje langs verschillende bedrijven in de F&A-sector blijkt dat het nog erg lastig is om de vele vacatures op te vullen. Tijdens de Food&Agribusiness-carrièredag op vrijdag 2 december konden studenten de beste werknemers in de food-, horti- en agribusiness ontmoeten, workshops en lezingen volgen en hun persoonlijke netwerk vergroten. Op het programma stonden verschillende sprekers die wat vertelden over het werkveld en leerzame handvatten gaven.

Hoe kijken de studenten naar de toekomst van de arbeidsmarkt?

Een groepje studenten die aanwezig waren op de carrièredag zien de toekomst hoopvol in. De studenten zeggen er wel bij dat het even uitzoeken is wat hen precies willen doen.

“Ik heb wel hoop op de toekomst, maar ik vind het vooral lastig om te kijken welke kant ik op wil. Er staan zoveel vacatures open dat het moeilijk is om te kiezen, ook wat dan bij je past.”

De verschillende stands die op de beurs stonden, merken hetzelfde op zo zegt een woordvoerder van de Delphy-stand: ”Er zijn veel vacatures er is dus genoeg te doen. Door de digitalisering is het lastig om mensen te vinden die daar al wat vanaf weten of hierover willen leren. Vaak is het ook zo dat de meesten actief zijn in het thuisbedrijf, waardoor ze minder tijd hebben.”

Niet iedereen is even enthousiast en hoopvol

”Ik krijg net niet genoeg uitleg over waar ik naar opzoek ben. Dat is wel het moeilijkst; het vinden wat ik wil gaan doen. Er zijn genoeg kansen op de markt, maar het lukt niet om het goede bij mij te vinden”, meldt een student. Hij komt uit het Noorden en vindt het vervelend dat de bedrijven die een stand hebben op de carrièredag voor hem net te ver zitten.

Lees verder onder foto

Studenten in gesprek met de verschillende stands op de F&A-carrièredag.
Studenten in gesprek met de verschillende stands op de F&A-carrièredag.

Een groep internationale studenten vertelt dat het voor hen vooral lastig is om bedrijven te zoeken die ook niet Nederlandssprekende mensen aanneemt, zo vertellen ze: ”Er staan veel lokale Nederlandse bedrijven op deze dag, maar ik had gehoopt op wat meer internationale bedrijven. Ik hoop dat dit niet zo is op de arbeidsmarkt, want dan is het voor ons als niet Nederlandssprekende erg lastig om een bedrijf te vinden die bij ons past.”

Hoewel er genoeg vacatures openstaan, vinden studenten het vooral lastig om hieruit te kiezen. Juist daarom vonden ze de Food&Agribusiness-carrièredag handig om te bezoeken.

Het is erg knus, we waren op de Eurotier maar dat is zo veel groter en wat meer afstandelijker

De Food&Agribusiness-carrièredag heeft op studenten een goede indruk achtergelaten. Het inzicht in de arbeidsmarkt is vergroot, maar de overtuiging om in deze sector verder te gaan mist nog.

Beheer
WP Admin