Studenten winnen innovatieprijs met rooimatberubberaar

07-05-2020 | Laatste update op 21-02 | |
De ontworden rooimatberubberaar moet het leven van akkerbouwers iets makkelijker maken. - Foto: Aeres Hogeschool Dronten
De ontworden rooimatberubberaar moet het leven van akkerbouwers iets makkelijker maken. - Foto: Aeres Hogeschool Dronten

Vijf derdejaars studenten van de opleiding tuin- en akkerbouw & agrarisch ondernemerschap van Aeres Hogeschool Dronten hebben met hun rooimatberubberaar de Innovatieprijs van LTO Noord gewonnen.

Met dit gereedschap kunnen aardappeltelers in één beweging pvc-bekleding over een rooimat trekken. De studenten hebben € 5.000 gewonnen, waarmee ze hun onderneming verder uitbreiden.

Het idee voor de rooimatberubberaar kwam bij de vader van een van de studenten vandaan. Hij gebruikt al jaren een zelfgemaakt rooimatberubberaar. Zoiets is niet te koop. “Wij wilden het product verder ontwikkelen en kijken of er marktkansen voor zijn”, vertelt Stefan Haitel, een van de studenten. “We hebben het product verder ontwikkeld van prototype tot een goed eindproduct. Tot nu toe hebben we veel positieve reacties gehad van klanten. De meesten vinden het een praktisch en handig gereedschap.”

Tijd besparen met rooimatberubberaar

Het bekleden van de rooimat van een aardappelrooier is een tijdrovende, vervelende klus. De pvc-bekleding is vaak erg stug en de spijlen van de rooimat zijn vaak smerig. De rooimatberubberaar maakt het akkerbouwers makkelijker om de pvc-bekleding om de spijlen te monteren. Haitel: “Groot voordeel van deze tool is dat akkerbouwers zo veel tijd kunnen besparen tijdens de drukke oogstwerkzaamheden.”

Studentenonderneming opgericht

Het oprichten van een eigen studentenbedrijf is onderdeel van de opleiding, de zogenoemde Student Company. Studenten gaan daarvoor op zoek naar een innovatief product en brengen dit op de markt. Hiervoor hebben ze bijna het hele derde studiejaar de tijd. Ze krijgen begeleiding van een ondernemer en een docent. De ondernemer helpt de studenten om te leren ondernemen en zich zo voor te bereiden op het werkveld.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer