Studie: corona overleeft op gekoeld en bevroren vlees

23-09-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het coronavirus Covid-19 kan overleven op gekoeld en diepgevroren vlees en vis, blijkt uit een studie van wetenschappers uit Singapore en Ierland.

In het onderzoek werd kip, varkensvlees en zalm besmet met het coronavirus. Na 21 dagen in zowel de vriezer als in de koeling bleek het virusniveau onveranderd. De onderzoekers concluderen hiermee dat het virus kan overleven op voedselbij de gangbare temperaturen voor verwerking, opslag en transport van voedsel.

‘Vlees oorzaak verspreiding’

De onderzoekers vermoeden dat besmet vlees de oorzaak kan zijn van infecties in gebieden waar het virus niet voor kwam, zoals in China. Ook gaan ze er vanuit dat geïnfecteerde slachthuismedewerkers het virus op het vlees kunnen brengen.

Studie nog niet beoordeeld

De studie is gepubliceerd in bioRxiv, een platform waar wetenschappers hun studie kunnen publiceren voordat het officieel als wetenschappelijke publicatie wordt gepubliceerd. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers..

Over de mogelijke overdracht van het coronavirus via voedsel is veel discussie. Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het erg onwaarschijnlijk is dat mensen besmet raken via voedsel.

Hygiënemaatregelen

Het RIVM adviseert om bij het bereiden van voedsel altijd hygiënemaatregelen te volgen. “Er zijn geen aanwijzingen dat het virus zich verspreidt via het eten of bereiden van voedsel. Daarnaast hebben coronavirussen een levend dier of mens nodig om in te groeien en te vermeerderen, in tegenstelling tot bacteriën zoals bijvoorbeeld Salmonella. Het nieuwe coronavirus kan dus niet groeien in voedsel”, aldus het RIVM.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.