Doorgaan naar artikel

Studie: Nutri-Score leidt niet per definitie tot gezonde keuzes

Het gebruik van de Nutri-Score leidt tot verschillende reacties bij consumenten en zelfs tot ongezonde keuzes.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Nutri-Score ongezonde keuzes

In de studie is gekeken naar de invloed van Nutri-Score op het aankoopgedrag van consumenten. Foto: ANP

Het gebruik van de Nutri-Score leidt tot verschillende reacties bij consumenten en zelfs tot ongezonde keuzes.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen. In de studie is gekeken naar de invloed van Nutri-Score op het aankoopgedrag van consumenten. Een groep van meer dan duizend mensen kregen steeds de keuze uit twee producten uit dezelfde categorie. De vergelijkbare producten verschilden in prijs, merk en Nutri-Score. Hieruit blijkt dat een gedeelte van de consumenten steeds kiest voor de gezondste optie (39%). “Voor hen bleek een product dat van Nutri-Score C naar B veranderde plots veel aantrekkelijker”, vertelt Elke Godden, onderzoeker van Universiteit Antwerpen tegen nieuwsdienst Belga. “Wanneer datzelfde product een Nutri-Score D droeg, verloren zij interesse.”

30% maakt ongezonde keuzes

Dan is er nog een groep die juist voor de ongezonde optie kiest. “Ongeveer 30% van de consumenten kiest voor de minst gezonde productoptie. “Wanneer we mensen twee identieke producten geven, waarvan het ene Nutri-Score C droeg en het andere Nutri-Score D, kiezen zij het tweede product.” Godden geeft als mogelijke verklaring dat de consument denkt dat gezonde voedingsmiddelen niet lekker zijn.

Bekijk de F&A op Straat: Hoe bekend is Nutri-Score bij de consument?

De Antwerpse studie waarschuwt dan ook dat invoering van een gezondheidslabel dus ook een ongewenst effect kan hebben op deze groep. Godden betoogt dat deze groep eerst beter bereikt moet kunnen worden, door bijvoorbeeld met prijzen te spelen. De onderzoekers stellen dat wanneer gezonde voeding goedkoper wordt, ook deze groep over zal stappen op deze producten. Uit de studie blijkt namelijk dat prijs nog steeds de grootste factor in het maken van een keuze in de supermarkt.

Invoering Nutri-Score in Nederland

Gezondheidsexperts in Nederland willen dat de invoering van Nutri-Score wordt uitgesteld, omdat ongezonde producten nog steeds een groene score krijgen. Ook de Gezondheidsraad stelt in hun advies over de Nutri-Score dat het logo beter aan moet sluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijn, Schijf van Vijf. Er wordt verwacht dat binnenkort meer bekend gemaakt wordt over de invoering van Nutri-Score voor staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin