Ongeveer 280.000 ondernemers moeten de belastingschulden die zijn ontstaan door het verleende uitstel tijdens de coronacrisis alsnog aflossen. En dat kan voor bijna de helft van de bedrijven problematisch worden, blijkt uit onderzoek.
Veel ondernemers hebben gebruik gemaakt van de speciale regelingen voor uitstel van betaling aan de fiscus tijdens de coronapandemie. De pandemie loopt (hopelijk) ten einde en hetzelfde geldt voor het uitstel van betaling aan de fiscus. De betalingsregeling was overigens een groot succes. Er zijn zelfs veel minder bedrijven failliet gegaan tijdens de pandemie dan dat er in een ‘normaal jaar’ zouden sneuvelen.
Maar de schuld aan de fiscus is niet weg. Uitstel is immers geen afstel. Ongeveer 280.000 ondernemers moeten de belastingschulden die zijn ontstaan door het verleende uitstel tijdens de coronacrisis alsnog aflossen. En dat kan voor bijna de helft van de bedrijven problematisch worden, blijkt uit onderzoek.
De mogelijkheid tot aflossen wordt op dit moment met name ondermijnd door de stijgende kosten van energie, grondstoffen en lonen. Daar komt nog bij dat kleine bedrijven met ingang van 2023 meer winstbelasting moeten gaan betalen, zo maakte het kabinet woensdag bekend.
Het kabinet onderkent ook het probleem en heeft daarom de regels voor terugbetaling al iets versoepeld, bijvoorbeeld met de mogelijkheid van een betalingspauze. Ook zijn er in individuele gevallen speciale regelingen mogelijk. En waarschijnlijk volgt op aandringen van de Tweede Kamer binnenkort een verlenging van de aflossingstermijn van vijf naar zeven jaar. Meer versoepelingen lijken er niet in te zitten.
Het ministerie van Financiën houdt er rekening mee dat het aantal faillissementen licht zal toenemen, maar denkt dat dit in de regel bedrijven zijn die voor het uitbreken van de crisis al niet levensvatbaar waren. Een verdere verlichting van de aflossingsverplichting ziet Den Haag niet zitten omdat het voor een ongelijk speelveld zorgt voor goedlopende bedrijven die ‘zonder steun de concurrentiestrijd aangaan met vergelijkbare bedrijven die minder goed draaien, maar daardoor wel steun ontvangen.’
Het ruimhartige uitstel van betaling van belastingschulden tijdens de coronapandemie loopt ten einde. Het heeft zijn werk goed gedaan. Er zijn veel faillissementen in de afgelopen jaren voorkomen door dit uitstel. Uitstel is echter geen afstel. Nu er daadwerkelijk wel betaald moet worden heeft dat helaas een golf(je) aan faillissementen tot gevolg.