Subsidie kent vaak verliezers, ook in veehouderij

02-04-2020 | Laatste update op 06-01 | |
van Dooren
Kees van Dooren Redacteur
Vleeskalveren op een welzijnsvriendelijke vloer. (Archiefbeeld.) - Foto: Koos Groenewold
Vleeskalveren op een welzijnsvriendelijke vloer. (Archiefbeeld.) - Foto: Koos Groenewold

Hoe zorgvuldig een subsidieregeling ook is, er vallen mensen buiten de boot. Zoals kalverhouders, bij financiële steun voor dierenwelzijn en milieu.

Subsidie is een gangbaar instrument om een transitie te stimuleren. Elektrisch rijden of zonnepanelen zijn voorbeelden van omschakelingen die zonder financiële impuls geen kans van slagen hebben.

Omvangrijke investeringen in meer dierenwelzijn zijn ook tamelijk kansloos als het geld volledig uit de markt moet komen. De veehouderij is nu eenmaal een kostprijsgedreven sector.

Kalverhouderij mag € 20 miljoen verdelen

De kalverhouderij heeft het geluk dat die € 20 miljoen voormalig GLB-geld mag verdelen om te investeren in dierenwelzijn en milieu. Daarvan is € 12,5 miljoen gelabeld voor welzijnsvriendelijke vloeren.

Bij subsidieronde 2 ving 90% van de kalverhouders bot

De ambtenaren die, met inbreng van de sector, de regeling optuigden, hebben echter één ding over het hoofd gezien. Punt is dat met de tweede aanvraagronde voor de vloeren 90% van de boeren bot ving. Dat geld is in ronde 1 geclaimd door collega’s van wie de meerderheid niet gaat bouwen, blijkt nu.

Hoe sympathiek ze ook zijn bedoeld, met subsidies zijn er vrijwel altijd verliezers. Aanvragers voldoen net niet aan de criteria of het potje is ineens leeg. Hoe zorgvuldig een regeling ook is opgetuigd, er vallen mensen buiten de boot.

Hamstergedrag

In de kalverhouderij is hamstergedrag de oorzaak. In de vloerensubsidie ontbreekt een voorwaarde die aanvragers verplicht een paar duizend euro terug te betalen als ze niet tot uitvoering overgaan, overmacht uitgesloten.

Lees ook: Kalverhouders ruïneren subsidiepot zachte vloeren.
Beheer