Doorgaan naar artikel

Succes in varkenshouderij laat zich niet kopiëren

V.l.n.r. Johan Schuttert van het gelijknamige Handelshuis, Rick ter Haar van Topigs Norsvin en Arjan Schuttert van De Oosthof. Foto: Theo Galama

V.l.n.r. Johan Schuttert van het gelijknamige Handelshuis, Rick ter Haar van Topigs Norsvin en Arjan Schuttert van De Oosthof. Foto: Theo Galama

Één oplossing om hetzelfde type probleem aan te pakken bestaat niet in de varkenshouderij. Tijdens het Mega Varkens Festijn in Zwolle luidde daarom het advies om als varkenshouder je eigen strategie te volgen en keuzes te maken die bij jezelf passen. ‘De waarheid ligt bij de varkens’.

Ondanks dat het karakter van het Mega Varkens Festijn in Zwolle informeel was en zonder inhoudelijk programma, zijn er wel wezenlijke zaken benoemd. Bijvoorbeeld over het belang van het hebben van een plan als varkenshouder, een eigen visie. En daarbij liefst ook een gezamenlijke visie met je ketenpartners. Dat is nog zeker geen gemeengoed in de varkenssector, zo bleek afgelopen donderdagavond in het stadion van PEC Zwolle.

Keuzes die passen

De organisatoren van het Mega Varkens Festijn – Handelshuis Schuttert, DAP de Oosthof en Topigs Norsvin – werden gevraagd te reageren op een aantal uitspraken van voetballegende Johan Cruijff. Een zo’n quote betrof: ‘Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander’.

Een bepaalde werkwijze of genetica die voor het ene bedrijf goed uitpakt, werkt op een ander bedrijf juist averechts

Accountmanager Rick ter Haar mocht namens Topigs Norsvin reageren op de stelling. Hij zegt heel vaak te horen dat varkenshouders precies weten hoe een collega iets doet en dat zij die aanpak over willen nemen als hetzelfde proces op het eigen bedrijf niet goed loopt. Volgens Ter Haar werkt dat niet. Een bepaalde werkwijze of genetica die voor het ene bedrijf goed uitpakt, werkt op een ander bedrijf juist averechts. Ter Haar: “Daarom moet je je eigen visie volgen. Maak keuzes die bij jou passen als ondernemer.”

Een succesformule of aanpak op het ene varkensbedrijf is dus niet zomaar te kopiëren naar elk bedrijf, blijkt uit voorgaande. Daarvoor zijn de verschillen tussen bedrijven en ondernemers veel te groot. Wat op een bedrijf werkt, kan bij een buurman dus contraproductief werken.

Kijken naar de varkens

Naast een visie is het belang van vakmanschap ook nog onverminderd groot. Varkensarts Arjan Schuttert van De Oosthof verwoordde dat treffend. “De waarheid ligt bij de varkens.” Dat houdt in dat je als varkenshouder steeds goed naar jouw dieren en hun gedrag moet kijken. Als de varkens er relaxed bijliggen, is dat het bewijs dat je als boer de juiste keuzes hebt gemaakt.

Maak keuzes die bij jou passen als ondernemer

Namens Handelshuis Schuttert mocht Johan Schuttert reageren op de stelling. Hij pleit naast een eigen visie ook voor een gezamenlijke visie met je ketenpartners. Het is immers wel zo handig als de neuzen van het fokbedrijf, vermeerderaar, mester, handelaar en slachterij dezelfde richting op wijzen. Anders wordt het ook ingewikkeld om je doelen te bereiken als varkenshouder.

Lees meer over

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin