Succesvol melken draait om marge per koe

03-12-2019 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
Foto: Ronald Hissink - Foto: RONALD HISSINK
Foto: Ronald Hissink

Is high input verkeerd? Nee, maar dan moet je wel meer dan 13.000 liter per koe melken.

Onlangs heb ik als voorzitter van de Nederlandse afdeling van de European Dairy Farmers (EDF) een bijeenkomst in Bristol (Verenigd Koninkrijk) bijgewoond. Na afgelopen juni Denemarken te hebben bezocht. Daar is, na een gigantische consolidatie, de standaard high input en high output. Nu zie je die beweging in meerdere landen, maar in het Verenigd Koninkrijk zie je ook een andere trend.

Melken in totale eenvoud

Melken in totale eenvoud, met als gevolg dat de melkproductie het gevolg is van het systeem. Dat is voor mij als Nederlander interessant. Wanneer ik de met name jongere generatie erfbetreders en dierenartsen analyseer, zie ik dat zij geïndoctrineerd zijn door high input en high output. Echter, in Nederland moet wat gebeuren met een kostprijs van 40 eurocent (Verenigd Koninkrijk 30 cent, Denemarken 35 cent).

Twee bedrijven vergelijken

EDF zette twee bedrijven tegenover elkaar die typisch waren voor de extreme systemen. Een bedrijf had 10.700 meetmelk per koe, met high input. Het andere bedrijf 8.100 liter meetmelk, met low input en eenvoud. Qua stal, opzet en intensiteit waren beide bedrijven met ieder rond de 500 melkkoeien redelijk vergelijkbaar.

Marge per koe

Een berekening laat zien dat succesvol koeien melken draait om marge per koe. Het resultaat is dat het high input bedrijf 32,2 cent aan betaalde kosten heeft en het low input bedrijf 23,1 cent per liter meetmelk. Bij een melkprijs van 36 cent komt dit neer op een marge van respectievelijk € 406 per koe en € 1.044 per koe per jaar. Bij 500 koeien is dit € 300.000 verschil. Is high input verkeerd? Nee, maar dan moet je wel meer dan 13.000 liter per koe melken.

Veel gras? Dan kan low input wel eens de beste economische keuze zijn

Heb je veel gras beschikbaar, dan kan een systeemkeuze voor low input wel eens economisch gezien de beste zijn. Misschien in de ogen van velen te eenvoudig, maar voor wie ben je boer? Kies je het laatste, dan wens ik je vervolgens wel veel succes met je verdediging tegen de erfbetreders en dierenartsen die allemaal hun bonus verwerven op basis van omzet en marge.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/marktBeheer