Südzucker maakt meer omzet en winst en verhoogt verwachting

17-06-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Duitse suikerproducent Südzucker maakte in het eerste kwartaal van boekjaar 2022-2023 flink meer omzet.

Ook de ebitda (resultaat voor belasting, rente, afschrijving en afboekingen) en het resultaat namen toe. Voor het gehele jaar verwacht het bedrijf resultaten die hoger liggen dan de eerdere voorspellingen en dan de resultaten van vorig jaar. De betere resultaten en verwachtingen schrijft het met name toe aan het segment CropEnergies, waarin gewassen worden omgezet tot bio-ethanol, alcohol en biochemische stoffen en de reststromen worden verwerkt tot veevoer en voedselingrediënten.

Uit de voorlopige cijfers die Südzucker deze week publiceerde blijkt dat de omzet in de eerste drie maanden toenam tot € 2,25 miljard. Vorig jaar was de omzet nog € 1,75 miljard. De ebitda steeg van € 121 miljoen tot € 220 miljoen. Het bedrijfsresultaat wist de suikerproducent te verhogen van € 49 miljoen tot € 160 miljoen.

Omzet tot € 9,3 miljard

Voor het gehele boekjaar is de verwachting een omzet van € 8,9 tot € 9,3 miljard te kunnen maken. Een jaar eerder bedroeg die € 7,6 miljard en de eerdere prognose voor 2022/2023 was € 8,7 miljard tot € 9,1 miljard.

In de verwachtingen is het uitgangspunt genomen dat de oorlog in Oekraïne van tijdelijke aard is dat de aanvoer van energie en grondstoffen door blijft gaan. Prijsstijgingen, met name van grondstoffen en energie, zullen doorberekend worden in nieuwe klantcontracten, zo stelt de producent.

Stijgende suikerprijzen

Europese suikerprijzen, die al op het hoogste niveau in vier jaar staan, zullen blijven stijgen doordat producenten hogere productiekosten zullen doorrekenen en het aanbod beperkt blijft, aldus Südzucker.

De gemiddelde suikerprijs die de Europese Commissie voor april berekende lag op € 445 per ton. Dat is € 3 meer dan in maart en was de vijfde maand op rij dat voedingssuiker duurder werd.

Lees meer: Voedingsbedrijven betalen weer meer voor suiker

Kloosterman


Beheer