Doorgaan naar artikel

Südzucker verwacht de suikerprijs weer te verhogen

Europa’s grootste suikerproducent Südzucker gaat de prijzen van suiker volgend jaar nogmaals verhogen.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Europa’s grootste suikerproducent Südzucker gaat de prijzen van suiker volgend jaar nogmaals verhogen. CEO Niels Pörksen vertelt aan Reuters dat de hoge kosten voor energie, gewasbescherming, kunstmest het onvermijdelijk maken dat de prijzen omhoog gaan.

Hoeveel de prijzen zullen stijgen, is nog onduidelijk. “Op sommige gebieden, drukken de gestegen kosten nog steeds op de marges. Het is daarom noodzakelijk dat wij de prijzen nog verder verhogen volgend jaar”, zegt Pörksen. Daarnaast zegt de topman dat de suikerconsumptie weer hersteld is naar het pre-corona niveau. Hij verwacht niet dat de hogere prijzen leiden tot meer aanplantingen, omdat boeren beperkt worden door de vruchtwisseling.

Winstverwachtingen omhoog

De suikerprijzen zijn al langere tijd op recordhoogte. De prijzen zijn bijna drie keer zo hoog als een jaar geleden. Dat is ook te zien aan de resultaten van Südzucker, die al meerdere keren dit jaar de winstverwachting naar boven bijstelde. De onderneming zet suiker tegen hogere prijzen af, maar ook zetmeel en speciaalproducten leveren meer omzet op.

Hogere inkooprijs voedingsindustrie

De levensmiddelenproducenten in de EU betalen ook steeds meer voor voedingssuiker. De Europese Commissie berekent voor september een gemiddelde verkoopprijs van € 512 per ton. Dat is € 28 meer dan in augustus dit jaar. De prijzen liggen 21% hoger dan in september 2021. Sinds 2006 berekent de Europese Commissie de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij voedingsproducenten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin