Suez-stremming legt afhankelijkheid voerproductie bloot

02-04 | |
Vorige week lagen schepen voor anker bij de ingang van het Suez-kanaal dat gestremd was door het dwarsliggende containerschip de Ever Given. Veel goederen zijn hierdoor met vertraging onderweg. - Foto: Reuters
Vorige week lagen schepen voor anker bij de ingang van het Suez-kanaal dat gestremd was door het dwarsliggende containerschip de Ever Given. Veel goederen zijn hierdoor met vertraging onderweg. - Foto: Reuters

De grote bulk aan veevoergrondstoffen gaat niet door het Suez-kanaal. Echter, belangrijke ingrediënten zoals aminozuren en vitaminen zaten wel op vastliggende schepen. Dit toont de afhankelijkheid van Azië op dit gebied.

De tijdelijke stremming van het Suez-kanaal door een megagroot containerschip legt opnieuw de kwetsbaarheid van internationale handelsstromen bloot. Dat gaat ook de veevoerindustrie aan. Op gestremde schepen lagen onder meer containers met voederadditieven.

Het Nederlandse bedrijf Orffa is distributeur en producent van diervoedersupplementen en moest de strategische voorraden aanspreken, meldde de Vlaamse nieuwssite Vilt.be. Volgens Vilt brengt de stremming in het Suez-kanaal een structureel probleem naar voren: de afhankelijkheid van Azië voor aminozuren en vitaminen.

Vrees voor nieuwe opstopping in havens

Op het containerschip de Ever Given en andere schepen die er achter lagen, stonden meerdere containers bestemd voor Orffa. De continuïteit van de productie liep begin deze week nog geen gevaar, volgens Dirk van der Jeugt, Senior Commercial Manager bij Orffa, tegenover Vilt. Orffa heeft net als andere bedrijven strategische voorraden. Tegelijkertijd kunnen voorraden wel uitgeput raken als de situatie langer had geduurd.

Inmiddels is de scheepvaart weer op gang gekomen, maar een nieuwe opstopping kan nog ontstaan in de bestemmingshavens waar de loscapaciteit, zelfs in grote havens zoals Rotterdam en Antwerpen, niet is berekend op een vloedgolf aan grote containerschepen.

80% vitaminen en aminozuren uit China

Orffa en andere Europese producenten van diervoedersupplementen importeren onder andere vitaminen en aminozuren uit Azië, voornamelijk China. Volgens Van der Jeugt is China de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen als leverancier van de grondstoffen. “Twintig jaar geleden werden deze stoffen nog in Europa en de Verenigde Staten geproduceerd, maar de productie is verlegd naar China. Inmiddels komt zo’n 80% van deze materialen daar vandaan.”

Buffer nodig

De afhankelijkheid van ingrediënten uit China en andere Aziatische landen wordt bevestigd door Henk Flipsen, directeur van Nevedi, de Nederlandse brancheorganisatie voor de veevoerindustrie. “Het gaat dan voornamelijk om grondstoffen voor voedingsadditieven en premixen”, volgens Flipsen, die benadrukt dat veel bedrijven wel voorraden hebben. “Je moet wel een buffer hebben, blijkt nu wel weer, mijn beeld is dat er gemiddeld wel een voorraad is van een paar maanden en dat is hard nodig. Het is maar net waar je bedrijf in de voorraad zit als er een aanvoerbelemmering is.”

Volgens Flipsen is het nu de Suez-stremming, maar vorig jaar was er al corona en ook handelsconflicten kunnen de handel plotseling beïnvloeden.

Afhankelijkheid niet eenzijdig

Flipsen vindt de afhankelijkheid tot nu toe niet eenzijdig en redelijk in balans. “Nederlandse bedrijven staan bekend om hun kennis en kunde. Die worden zelfs gebruikt in de productie van grondstoffen die China zelf weer importeert. Bovendien hebben Chinese bedrijven als het gaat om zuiverheid en kwaliteit van het product en de controle daarop een groot vertrouwen in Nederlandse producten, dat is een enorme pre.”

“De balans is er nu nog, maar naar grondstofafhankelijkheid moeten we heel serieus kijken. Dat geldt overigens ook voor andere cruciale grondstoffen, zoals fosfaat”, waarschuwt Flipsen.

Globalisering van productie veevoer

De productie van veevoer is net als andere takken van de economie steeds meer geglobaliseerd. Orffa is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is. Sinds 2017 heeft de Japanse multinational Marubeni Group een belang van 60% in Orffa International Holding.

In september 2020 werd bekend dat de Nederlandse producent van diervoederadditieven Framelco wordt overgenomen door Adisseo. Het Franse Adisseo is een van de wereldleiders op het gebied van voedingsadditieven en heeft een Chinees moederbedrijf. Dat is het Chinese National Bluestar met 21.000 werknemers en een omzet van $ 6,8 miljard.

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.