Doorgaan naar artikel

Suiker- en bioethanolgigant Raízen wil naar de beurs

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Een IPO (Initial Public Offering) is de beursintroductie, waarbij een onderneming voor het eerst zijn aandelen te koop aanbiedt via de beurs. Foto: Canva

Een IPO (Initial Public Offering) is de beursintroductie, waarbij een onderneming voor het eerst zijn aandelen te koop aanbiedt via de beurs. Foto: Canva

Raízen, ’s werelds grootste suiker- en ethanolproducent uit Brazilië wil naar de beurs. De joint venture tussen het Braziliaanse Cosan en Shell is mogelijk € 2 miljard waard.

Het Braziliaanse energiebedrijf Raízen, de joint venture tussen Cosan SA en Royal Dutch Shell, heeft vier investeringsbanken geselecteerd om zijn beursgang (IPO) te begeleiden. Een IPO (Initial Public Offering) is de beursintroductie, waarbij een onderneming voor het eerst zijn aandelen te koop aanbiedt via de beurs. Met een verwachte opbrengst van bijna € 2 miljard zal deze IPO dit jaar een van de grootste zijn, meldt persbureau Reuters.

Suiker en ethanol

Raízen, ’s werelds grootste suiker- en ethanolproducent, beheert ook een groot brandstofdistributienetwerk en is qua omzet het vierde grootste bedrijf van Brazilië, na de door de staat gecontroleerde olieproducent Petroleo Brasileiro SA, bekend als Petrobras, ijzerertsproducent Vale SA en vleesverwerker JBS SA. De joint venture heeft onlangs Biosev SA, een ander suiker- en ethanolbedrijf, overgenomen van Louis Dreyfus in een cash-and-stock deal. De overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar de aandeelhouders van Biosev krijgen circa 5% van de aandelen in Raizen. Analisten schatten de waarde van Raízen op ongeveer € 15,4 miljard.

Groep banken

Raízen heeft Banco BTG Pactual SA, Bank of America (BofA), Citi en Credit Suisse AG uitgekozen als de belangrijkste banken bij de transactie en zal naar verwachting deze week nog andere banken hieraan toevoegen. Raízen, Citi en Credit Suisse weigerden commentaar te geven op de berichtgeving. BTG en BofA hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Volgens het bericht zal Raízen naar verwachting worden genoteerd op de Braziliaanse beurs B3 en streeft ernaar de transactie in juni of juli af te ronden.

Strategie

Met de IPO worden voor het eerst aandelen Raízen te koop aangeboden via de beurs en de onderneming hoopt daarmee vers kapitaal aan te trekken. Raízen is een van de kanshebbers voor de te koop staande Petrobras-raffinaderijen. Het plaatste een bod op de REPAR-raffinaderij, in de zuidelijke staat Parana, maar de verkoop werd, om politieke redenen, geannuleerd.

Veelzijdig bedrijf

Cosan is naast de suiker- en ethanolproductie ook actief in elektriciteitsproductie (Raízen energia), aardgas (Compass), smeermiddelen (Moove) en logistiek (Rumo). Raízen, de joint venture tussen Cosan en Shell, is een van de vier grootste bedrijven in omzet, de op een na grootste brandstofdistributeur in het land, de belangrijkste fabrikant van suikerrietethanol in Brazilië en de grootste individuele exporteur van rietsuiker. Compass Gás e Energia is het bedrijf van Cosan dat actief is en investeert in vier bedrijfssegmenten en zichzelf plaatst als een complementair activiteitenplatform om de kansen van de aardgas- en energiesector in Brazilië te verkennen.

Moove is wereldwijd actief in de productie en distributie van smeermiddelen met merken als Mobil en Comma. Het heeft een productiecapaciteit van 3,5 miljoen vaten in twee fabrieken, een in Rio de Janeiro en de andere in Kent (Engeland). Rumo is de grootste onafhankelijke logistieke spoorwegmaatschappij in Latijns-Amerika. Het bedrijf beschikt over materieel en over haven- en overslagterminals en beheert 13.000 kilometer spoorwegen.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin