Doorgaan naar artikel

Suiker- en zoutgehaltes in industrievoeding lager

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Veel industrieel vervaardigde voedingsproducten bevatten minder zout en suiker dan voorheen.

Dat kan worden opgemaakt uit de door het Duitse landbouwministerie aan het Max Rubner-Institut (MRI) in opdracht gegeven monitoring van de bedoelde levensmiddelen (‘Fertigprodukte’ genoemd in het Duits). Het tweede van april 2021 gedateerde verslag van het MRI bestrijkt een kleine 5.000 producten. Bij het onderzoek is gefocust op de voedingsstoffen- en energiegehaltes van verpakt brood, bakproducten (zoals bijvoorbeeld toastbrood), snackrepen, gepureerde voeding in tubes en kant-en-klare kindervoeding.

Regels opleggen

Landbouw- en voedingsminister Julia Klöckner meent dat de monitoringsstrategie om zo de gezondheid van de voeding te bevorderen effect heeft gesorteerd. De resultaten zijn echter nog niet overal bevredigend. “Hier moeten de producenten de inzet nog opvoeren. Daarom zal de fijnmazige controle worden voortgezet”, aldus Klöckner, die aankondigt zo nodig verplichtende regels te zullen opleggen aan de voedingsindustrie als niet vrijwillig aan de eisen wordt voldaan. “Daar, waar het hapert, wordt gecorrigeerd en indien nodig gereguleerd.”

Het eerste monitoringsverslag stamt uit 2016. Ten opzichte daarvan is bijvoorbeeld het zoutgehalte in verpakt brood met gemiddeld 4% gereduceerd. Notenrepen bevatten gemiddeld 15,8% minder suiker, müsli-repen met chocolade 10,9% en vruchtenrepen 5,9%. Worstwaren laten ook een duidelijke reductie van het zoutgehalte zien.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin