Suiker nog steeds verliesgevend voor Südzucker

08-07-2021 | |
Het concern wijt het lagere resultaat aan hogere verwerkingskosten van de bieten en een kleinere suikerverkoop aan de detailhandel. Foto: Canva
Het concern wijt het lagere resultaat aan hogere verwerkingskosten van de bieten en een kleinere suikerverkoop aan de detailhandel. Foto: Canva

Voedings- en suikerfabrikant Südzucker leed in het eerste kwartaal van boekjaar 2021-‘22 nog stees verlies op de suikeractiviteiten.

De omzet in het eerste kwartaal (maart t/m mei) steeg, blijkt uit het kwartaalverslag dat het Duitse concern. Het resultaat voor belasting en rentekosten (ebit) bedraagt negatief € 25 miljoen tegen negatief € 16 miljoen in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De omzet in suiker pluste licht en komt op € 595 miljoen: € 30 miljoen meer dan een jaar eerder. Het concern wijt het lagere resultaat aan hogere verwerkingskosten van de bieten en een kleinere suikerverkoop aan de detailhandel.

Ethanolbedrijvigheid van dochter CropEnergies

Vorig jaar was de afzet groter, omdat de consument aan het hamsteren sloeg uit vrees voor de gevolgen van de coronapandemie. Voor het lopende jaar als geheel verwacht Südzucker geen verlies in de suikeractiviteit. Het jaarresultaat (ebit) wordt met een flinke bandbreedte geraamd op tussen de € 0 tot € 100 miljoen. Het concern als geheel boekte een kwartaalomzet van € 1,753 miljard. Dat is € 84 miljoen meer dan in 2020-‘21. Dat is behalve aan de hogere suikeromzet vooral te danken aan de ethanolbedrijvigheid van dochter CropEnergies en het segment zetmeel. In het segment fruitpreparaten (ingrediënten voor de voedingsindustrie) steeg de omzet eveneens maar in mindere mate.

Zetmeel

De zetmeelbedrijvigheid duikt voor het eerst op als apart segment in de verslaglegging van het concern. De omzet in dit deel van de onderneming wordt becijferd op € 221 miljoen. Ten opzichte van een jaar eerder betekent dat een toename met € 27 miljoen, dankzij een grotere vraag naar het product. Hogere grondstofkosten zorgden echter voor een iets lager ebit-resultaat van € 9 miljoen.

Südzucker houdt voor het hele concern vast aan zijn outlook voor 2021-‘22, namelijk een omzet tussen de € 7 miljard tot € 7,2 miljard (in het voorafgaande boekjaar € 6,7 miljard) en een ebit-resultaat tussen de € 300 miljoen en € 400 miljoen (vorig jaar € 236 miljoen). De economische risico’s van de coronapandemie zijn echter heel moeilijk in te schatten, waarschuwt het concern voor mogelijke tegenvallers.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer