Doorgaan naar artikel

Suiker voor voeding kost bedrijven steeds meer geld

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Voedingsbedrijven moeten steeds meer geld uitgeven aan de inkoop van suiker.

De verkoopprijs van suiker in de EU kwam in juni gemiddeld op € 397 per ton. Dat is € 1 meer dan in mei. Het is de zesde maand op rij dat suiker duurder is geworden in de EU. In december vorig jaar werd nog gemiddeld € 379 per ton betaald.

Suikerprijzen

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker in de hele EU. Daarnaast wordt de gemiddelde prijs berekend per regio. De prijzen worden twee maanden later gepubliceerd. De suikerprijs bereikte een dieptepunt in januari 2019 met een gemiddelde verkoopprijs van € 312. Het record dateert van januari 2013 in de EU toen gemiddeld € 738 per ton suiker werd betaald.

Drie suikerregio’s

De Commissie hanteert drie suikerregio’s. In regio 2 met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland, kostte suiker in juni gemiddeld € 389 per ton. In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 456. In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) kostte suiker in juni gemiddeld € 392.

Productie van ethanol aantrekkelijker

De gemiddelde suikerprijs ligt in juni € 18 boven het niveau van een jaar eerder. Analisten verwachten dat de productie van ethanol aantrekkelijker wordt. Dan wordt meer suiker omgezet in ethanol en verdwijnt dan van de suikermarkt. Daarnaast heeft India minder geld beschikbaar om de export van suiker te subsidiëren. En het is koud in Brazilië, dat schade kan veroorzaken aan het suikerriet dat nog niet is geoogst.

Verwachting

De verwachting is dat de verkoopprijs van suiker in juli verder is gestegen. Het Franse marktbureau Agritel constateerde eind juli dat in sommige delen van Europa suiker wordt verhandeld voor meer dan € 500 per ton. Het gaat dan wel om relatief kleine hoeveelheden.

Lees meer over

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin