Suikerbedrijf Tereos blijft in de rode cijfers

01-12-2021 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Het grootste Franse suikerbedrijf Tereos heeft in het halfjaar tot eind september een nettoverlies geleden van € 32 miljoen.

Een jaar geleden kwam dat verlies nog uit op € 6 miljoen. Operationeel werd wel een winst van € 200 miljoen gerealiseerd. De omzet ging wel met 7% omhoog naar € 2,2 miljard.

Record-rendementen in 2021

Tereos schrijft het hogere verlies toe aan de slechte campagne van 2020, toen de oogst van suikerbieten in Frankrijk door vergelingsziekte op een historisch laag peil uitkwam, en in mindere mate aan tegenvallende opbrengsten bij suikerriet in Brazilië. De bietencampagne 2021 lijkt in Frankrijk zelf wel weer record-rendementen op te leveren. De omzetstijging is te danken aan hogere prijzen voor suiker, alcohol, ethanol en eiwitten. Het bedrijf kon de schuldenlast door een hoge kasstroom terugdringen met € 166 miljoen naar € 2,368 miljard.

Verbetering operationele winst

Gérard Clay, de vorig jaar na een langdurig conflict aangetreden bestuursvoorzitter: “De economische maatregelen die we hebben genomen, leiden ertoe dat we de leden een bietenprijs kunnen bieden die uitsluitend afhangt van de positieve prestaties van Tereos France, zonder dat we een beroep moeten doen op nieuwe financieringen. Overeenkomstig onze verwachtingen blijven de resultaten dit halfjaar bescheiden. We blijven resoluut gefocust op een structurele verbetering door uitvoering van ons strategische plan en door hogere prijzen na te streven.” Voor het hele boekjaar verwacht Clay een verdere verbetering van de operationele winst.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer