Doorgaan naar artikel

Suikermarkt blijft onzeker, prijs schommelt

Suikerrietoogst in Brazilië. Het land verwacht een grote opbrengst aan suiker. - Foto: Canva/Jupiterimages

Suikerrietoogst in Brazilië. Het land verwacht een grote opbrengst aan suiker. - Foto: Canva/Jupiterimages

De prijs voor suiker kiest geen duidelijke richting. De notering voor geraffineerde suiker op de termijnmarkt in Londen daalt deze week naar $ 367,90 per ton.

Dat is het laagste niveau sinds eind juli voor het eerst aflopende contract (oktober).

Invloed van stabielere olieprijs

De afgelopen periode steeg de olieprijs. Dat ondersteunde de prijsstijging op de suikermarkt. Bij een hogere olieprijs is het interessanter om rietsuiker om te zetten in ethanol. Dan is er minder aanbod van suiker. Ondertussen is de olieprijs in rustiger vaarwater gekomen en prikkelt het de suikermarkt niet meer zo sterk.

Lees meer over de olieprijs en andere energieprijzen in de marktanalyse energie

Goede positie Braziliaanse suiker op exportmarkt

Brazilië verwacht een grote opbrengst aan suiker. In Thailand, Rusland en de Europese Unie wordt juist een lagere opbrengst verwacht. Het tekort dat in deze productiegebieden wordt verwacht, zal een groot deel van het Braziliaanse overschot compenseren.

Braziliaanse producenten van suiker zijn actief op de termijnmarkt, want zij hebben nog steeds grote volumes af te dekken. Dit komt door de overvloedige productie die leidt tot een sterke toename van de export.

Daarbij is de zwakke wisselkoers van de Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar gunstig voor de afzet. Het maakt dat Braziliaanse suiker nog steeds een zeer goede concurrentiepositie heeft op internationale markt.

China vraagt veel suiker

De internationale vraag blijft goed volgens het Franse marktbureau Agritel. De Braziliaanse export loopt zeer goed en ruim 30% van de suiker ging de voorgaande weken naar China. De sterke Chinese vraag komt tot stand door de geopolitieke situatie en de coronacrisis. Om zich in te dekken tegen nieuwe handelsbeperkingen vanwege corona of handelspolitiek is China druk bezig voorraden op te bouwen van agrarische grondstoffen, waaronder suiker.

Prognose: schommelende suikerprijs.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin