Suikermarkt onrustig, aanbod onder druk

Een suikerrietplantage. - Foto: ANP
Een suikerrietplantage. - Foto: ANP

De beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt wordt minder, zeker op de korte termijn.

Aanhoudende droogte in Brazilië heeft niet alleen op de komende maisoogst een drukkend effect, er staat ook een rem op de opbrengst van het suikerriet, doordat er in het Midden en Zuiden van het land minder wordt geoogst.

Marktbureau Agritel meldt dat dit dusdanige vormen aanneemt dat er problemen kunnen ontstaan bij marktpartijen die verkoop van volumes op de termijnmarkt hebben ingedekt die ze niet kunnen waarmaken. Dat kan tot gevolg hebben dat ze dat zelf moeten gaan inkopen, een prijsopdrijvende omstandigheid.

Een complicerende factor is de hoge prijs van biobrandstof. De ethanolproductie kan daardoor een groter deel van de suikerrietopbrengst gaan opslokken. Ook in Australië zal de opbrengst tegenvallen.

Logistieke problemen India

Logistieke problemen in India, dat te maken heeft met enorme problemen rond het coronavirus en de daarmee gepaard gaande lockdown-effecten, gaan uitwerken op de leveringen aan importerende landen in Zuidoost-Azië, temeer daar Brazilië om zo te zeggen ook al niet opschiet. Thailand kan uitkomst bieden, maar heeft dit seizoen beperkt aanbod.

Op de termijnmarkt in New York loopt het contract oktober 2021 voor ruwe suiker al sinds begin april met horten en stoten op. De witsuikernotering (termijnmarkt Londen) beweegt doorgaans wat rustiger. Deze hangt sinds begin mei voor het eerst aflopende contract (augustus 2021) met wat fluctuaties rond de prijs van $ 450,00 per ton.

Prognose: instabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.