Suikermarkt sluit jaar op hoog prijsniveau af

20-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De internationale suikerprijzen stonden een jaar geleden al hoog op de termijnmarkt in Londen (omgerekend € 460 per ton voor het maart 2022 contract) en het maart contract 2023 staat nu – een jaar later – omgerekend op € 522. Dat is nog eens 13% hoger dan vorig jaar eind december.

In Europa is de prijsstijging voor suiker dit jaar nog sterker dan wereldwijd.

De Europese Commissie verhoogde de gemiddelde verkoopprijs van suiker in oktober naar € 586, dat is maar liefst een prijsstijging van 41% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft de suikerprijs voor het eerst aflopende contract medio april op $ 568,80 per ton (€ 537) gestaan. De suikerprijzen explodeerden toen niet zo sterk als die van andere grondstoffen zoals graan. De goederenstroom van suiker loopt niet via het Zwarte Zeegebied, omdat Brazilië, India, de EU, Thailand en China de belangrijkste producenten van suiker in de wereld zijn.

Grootste exporteurs

De grootste exporteurs van suiker zijn Brazilië (38 miljoen ton), Thailand (10,5 miljoen ton) en India (35,8 miljoen ton). Deze drie landen nemen respectievelijk naar verwachting 41%, 16% en 8% van de totale uitvoer in 2022-‘23 voor hun rekening, blijkt uit het jongste Sugar World Markets and Trade rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

De mindere beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt heeft de suikerprijs het afgelopen jaar verder omhoog gebracht. Daarnaast neemt de consumptie toe.

Ruimte naar boven

In tegenstelling tot andere grondstofmarkten, waar prijzen momenteel onder druk staan als gevolg van zorgen voor een wereldwijde groei, lijkt de suikermarkt daar minder last van te hebben. Er wordt in ieder geval op korte termijn nog ruimte naar boven waargenomen. Op de langere termijn drukken goede opbrengstverwachtingen in Brazilië.

Prognose: hoge suikerprijs op korte termijn.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer