Suikernotering Londen breekt door $ 400 grens

21-01-2020 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De notering voor het eerst aflopende contract (maart 2020) steeg 20 januari naar $ 401,50 per ton.

Daarmee is een belangrijk weerstandsniveau gebroken op de termijnmarkt in Londen. De laatste keer dat de suikernotering voor het eerst aflopende contract boven $ 400 per ton stond is ruim 2,5 jaar geleden (juli 2017).

Voorraden bijgesteld

De stijgende suikerprijs wordt overigens afgeremd, want de wereldvoorraad suiker is groot. Maar marktbureaus denken dat de voorraad snel kleiner wordt en blijven het tekort negatief bijstellen. Zo gaat de International Sugar Organisation (ISO) uit dat in seizoen 2019-2020 de productie 6 miljoen ton lager uitvalt dan het verbruik. En voor seizoen 2020-2021 gaat de ISO uit van een tekort van 3,5 miljoen ton.

Tegenvallende producties

De oogst van rietsuiker in India loopt vertraging op, maar ook in Thailand. Hierdoor ontstaan zorgen dat de suikerproductie in deze twee landen meer tegenvallen dan eerder werd gedacht. Vergeleken met vorig jaar kan de productie van India en Thailand 10 miljoen ton lager uitkomen. Ook de Franse suikerbietenteelt staat onder druk. Dat ondersteunt de Europese suikerprijs. Volgens de Europese Commissie is suiker in november 2019 gemiddeld verkocht voor € 355 per ton. Dat is € 15 meer dan een jaar eerder werd betaald. Voor bietentelers is dat goed nieuws, omdat een hogere suikerprijs de bietenprijs opdrijft.

Prognose: opwaartse druk suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer