Doorgaan naar artikel

Suikernotering tikt grens van $ 600 per ton aan

Paaseitjes van chocolade zijn dit jaar duurder dan vorig jaar vanwege de hoge suikernotering - Foto: Canva/studioportosabbia premium

Paaseitjes van chocolade zijn dit jaar duurder dan vorig jaar vanwege de hoge prijs voor suiker. - Foto: Canva/studioportosabbia

De suikernotering is hoog. Dit heeft ook effect op prijzen van bijvoorbeeld chocola voor Pasen.

De prijs voor witsuiker steeg vorige week op de termijnmarkt in Londen boven $ 600 per ton (€ 555) voor het eerst aflopende contract (mei 2023). De notering voor het mei-contract wist dit niveau in de daarop volgende dagen niet vast te houden, maar op maandag 27 maart werd $ 603,50 per ton genoteerd. Sinds augustus 2012 heeft de suikerprijs niet meer op dit niveau gestaan. Vergeleken met een jaar eerder staat de notering voor het eerst aflopende contract nu bijna 9% hoger.

India brengt minder suiker op wereldmarkt

De hoge suikernotering wordt deels ondersteund door berichten dat India geen extra suiker op de wereldmarkt zal afzetten. In de Indiase staat Maharashtra wordt minder suiker geproduceerd dan waar eerder van werd uitgegaan, omdat de molens eerder sluiten.

De reden van vroegtijdige sluitingen is dat suikerriet beperkt beschikbaar is. Hierdoor zou de Indiase staat bijna 16% minder suiker produceren, meldde een ambtenaar begin deze week aan de nieuwssite Reuters. Een lagere suikerproductie kan eventuele extra export voorkomen. Prijzen op de wereldmarkt vinden hierdoor steun. India is – na Brazilië – de grootste suikerproducent in de wereld.

Daarnaast is de wereldwijde vraag naar suiker groot. Goede verwachtte oogstopbrengsten in Brazilië en Thailand maken dat de prijsstijging wordt afgeremd.

Invloed suikernotering op consumentenprijs

Door de hoge suikerprijs lopen prijzen van chocolade en snoep op voor Pasen. Zo ligt een zak massieve paaseitjes bij supermarktketen Hoogvliet dit seizoen voor € 5,29 per kilo in het schap, waar deze vorig jaar € 4,99 kostte. Bij supermarkt Dirk kost een melk chocoladereep € 0,58. Dat is 13 cent duurder dan een jaar geleden. De prijs van voedingssuiker steeg in januari nog fors, waardoor de inflatie van de winkelprijzen nog niet op zijn hoogtepunt lijkt te zijn.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Beheer
WP Admin